willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek aanvaardbaar! Gemiddelde score: 4.9 door 2382 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0000204)




Toon map op Google Maps

Heilig Huizeken te ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN
(Kloosterstraat 155-157)

Heilig Huizeken ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)



Frits Schetsken: 'Het begint hier half heilig, in de 16de eeuw. Het linker huisje heet dan Sinte-Gheertruyt, het aanpalende hoekpandje draagt de naam Ghulden Boom, maar is wel reeds een herberg. In de eeuw daarop verschijnt op de hoek het witgeschilderde terracotta Mariabeeld, dat je dient aan te spreken als Onze-Lieve-Vrouw van Peis – Nederlandse toeristen mogen haar ook Mevrouw van Vrede noemen. Een Madonnablauwe troonhemel in gedreven koper beschermt moeder en kind tegen weer, wind en duiven.

De naam Heilig Huisken dateert van heel wat later, uit de Napoleontische periode. Hier bevond zich namelijk de enige drankgelegenheid in deze omgeving waar je als deugdzame huisvader kon binnengaan zonder schade aan je reputatie op te lopen. Dat had alles te maken met de Lepelstraat, die hier langs de zijgevel uitmondt in de Kloosterstraat. Je moet weten, dat we op deze plek niet zo ver verwijderd zijn van de beruchte, maar intussen gesloopte, Antwerpse citadel, aangelegd in opdracht van de Spaanse landvoogd Alva. En zo’n citadel, dat betekent ook een garnizoen met Spaanse soldaten, ver van huis en vooral ver van señora’s en señorita’s. Etablissementen in de Lepelstraat voorzagen in dat gemis en Constantijn Huygens, Nederlander met een Antwerpse moeder, laat er dan ook niet toevallig zijn Trijntje Cornelis spelen, een komedie in vijf bedrijven die hij tussen 20 september en 5 oktober 1653 heeft neergepend.

Schippersvrouw Trijntje Cornelis gaat een wandeling maken door Antwerpen, terwijl haar man zich bezighoudt met het afhandelen van de scheepslading. Ze verzeilt in de Lepelstraat, waar een vrouw zich voordoet als haar verre Antwerpse nicht en haar binnenlaat in haar huisje. Daar wordt Trijntje door wat in werkelijkheid de hoer Moij is, dronken gevoerd. Ze wordt beroofd en door hoerenloper Francisco een eind verder laveloos op een mesthoop gegooid. Daar gevonden, wordt Trijn terug naar haar schip gebracht, waar ze enkel de scheepsjongen Kees vertelt wat haar is overkomen. Wanneer de dag daarop Moij en Francisco een wandelingetje maken langs de Scheldekaai en door Trijn van verre herkend worden, maakt Kees een praatje met het tweetal en zegt dat het schip van Trijntje al vertrokken is. Hij nodigt hen aan boord van zijn schip, waar hij en Trijn het tweetal een geduchte rammeling geven en in oude spullen terug de wal op sturen.

Napoleon Bonaparte laat alle kroegen – in die tijd cabarets geheten – van een classificatie voorzien via een nummer. Hoe hoger dat cijfer, hoe lager het allooi van het etablissement. Het hoogste cijfer was twaalf, in het Frans douze. Sindsdien spreken de Antwerpenaren van een kabardoesjke wanneer het om een louche uitgaansgelegenheid gaat.

Ons Heilig Huisken wordt begin jaren 1970 overgenomen door drie vriendinnen uit Hoboken, Maria, Maggy en Jacky. Zij nemen architect Carl De Ridder in de arm, die in 1974-’75 de traditionele bak- en zandstenen geveltjes een restauratiebeurt geeft. Binnen ligt nog een zwart-witte tegenvloer en kom je zowel volkse figuren uit de Sint-Andrieswijk tegen, als hipper volk. Schrik niet als er plots enkele agenten binnenvallen, ook bij hen is dit een bekend adresje, zij komen hier als klant. '

Erik Carnas: 'Helig huizeke werd in 1993 (niet begin jaren 70)overgenomen door Maria,Jacky en Maggie (m'n zus die in 2015 overleden is)'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy