willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 4959 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004303)




Toon map op Google Maps

Damse Vaart te BRUGGE

Damse Vaart BRUGGE foto Natuurlijke begrazing door schapen.
Foto door Willems Marc

Natuurlijke begrazing door schapen.


Damse Vaart BRUGGE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze waterweg is de Damse Vaart (ook gekend als Napoleonkanaal). Deze werd vanaf 1810 uitgegraven door Spaanse krijgsgevangen in opdracht van Napoleon Bonaparte.

Deze wilde via een kanaal dat Brugge met Breskens verbond ontsnappen aan een kontinentale blokkade. Het eerste stuk volgde de Oude Reie. Verderop werd een oude Zwinarm gevolgd. Bij de val van de Franse keizer reikte het kanaal iets verder dan Hoeke, en werden de werken gestaakt.

Vroeger dachten wij: 'In 1858 werden de werken hervat, om bij gebrek aan financiën ter hoogte van Sluis definief te stoppen.' (Correctie door Johan Mahieu: 'De Damse vaart werd in 1818 uitgegraven tot Sluis en niet in 1858')

Gelukkig corrigeerde Guido Vermeersch ons: 'Toen Napoleon verslagen werd, was het kanaal gegraven tot aan het fort St-Donaas op het grondgebied van de gemeente Lapscheure (dat is inderdaad tot voorbij Hoeke). Hij had geenszins de bedoeling Sluis te verbinden, maar wel ten westen van Sluis recht naar Breskens te graven. Vanaf Damme werd een nieuw tracé gevolgd tot de Bloedput bij het verdwenen Monnikenrede. Het volgt verder de vroegere Varsche Vaert voorbij Hoeke tot aan het verdwenen Fort St-Donaas te Lapscheure. In 1858 heeft Sluis tot in zijn centrum het kanaal doorgetrokken, in de hoop de handel in de vermaarde Zeeuwse landbouwproducten (o.a. tarwe, suikerbieten..)uit te breiden tot Brugge, Gent en Oostende. '

Reeds van bij het begin werden de dijken met Marilandicapopulieren beplant. Er staan zo'n 8000 exemplaren, waarvan de oudsten nu uit 1922 en 1923 dateren. De bomen langs de Vaart worden gekapt wanneer ze de kaprijke leeftijd bereikt hebben (een jaar of 90) en dan door nieuwe exemplaren vervangen.


Veronique Dehaemers : 'De prachtige vaart en het feit dat er aan natuurlijke begrazing wordt gedaan en dat er een herder samen met schapen en hond langs de vaart aanwezig is. een toeristisch hoogstandje en een werk dat blijft behouden'' HENRI DECUMAN: 'Een van de meest rusgevende plaatsen !! Sedert kort wonen wij aan het begin van de vaart in de nieuwe appartementen van DE MOUTERIE en wij genieten bij het zien van de eendjes, reigers, aalscholvers en opspringende vissen. Alleen jammer van het vele vuil langs de oevers!!! ' Willem Moeremans: 'Gewoonweg prachtig. Hopelijk wordt dit wondermooie stukje water weg niet naar de duivel gemaakt door de vele toeristen die in Damme en omstreken logeren. ZEER STRENGE CONTROLE en nog strengere boetes in geval van wangedrag zou zeer wenselijk zijn'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy