In 670 waren de Franken baas in onze contrijen. De Kerk moedigde de evangelisatie van onze streken aan. Één van de predikers was Vincent Madelgaire, die een abdij oprichtte nabij de bronnen van de Zenne. De abdij trok veel volk aan, waaruit de stad Soignies (Zinnik) ontstond.
De romaanse gebouwen van de huidige collegiale kerk gaan terug tot de 11e eeuw, rond hetzelfde ogenblik waarop het leven van Sint-Vincent op schrift gesteld werd. De beslissing tot de bouw werd in 961 genomen door Othon I, keizer van Duitsland, en zijn broer, Sint Brunon, bisschop van Keulen en hertog van Lotharingen.
Het koor en het transept, de massieve vieringtoren, en de binnenkant van de westbouw met de tribune dateren uit de eerste helft van de 11e eeuw. Het schip werd tijdens de tweede helft van de 11e eeuw opgetrokken. De westertoren zelf werd tijdens de 13e eeuw toegevoegd, samen met een stuk van de sacristie. De Sint-Vincentiuskapel (links aan het koor) werd tijdens de 14e eeuw toegevoegd. De Sint-Hubertuskapel (ten zuiden van het transept) volgde in de 15e eeuw. De Heilige Geest (Saint Nom) kapel, ten zuiden van het schip, werd in 1582 ingewijd.
De rondboogingang wordt o.a. versierd door fijne zuiltjes met knopkapitelen.
In 1622 en 1692 werd een gedeelte van de plafonds vervangen door kruisribgewelven. Het doksaal dateert uit 1636.
Voor meer info (Franstalig) klik hier.
Français English
|