willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
(Ref:0005403)
Sint-Katelijnekerk te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL
(Sint-Katelijneplein)

Uw punten :
(Stem 1 indien u dit erg lelijk vindt, 10 voor iets bijzonder prachtig)


Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
: : : De preekstoel dateert uit het einde van de 18e eeuw. Deze komt uit de oude kerk (waarvan enkel de toren over is gebleven), en is een voorbeeld van Louis XVI stijl.: : De biechtstoelen, altaren en het koorgestoelte zijn door de gebroeders Goyers gemaakt in neorenaissancestijl.:
: : De biechtstoelen, altaren en het koorgestoelte zijn door de gebroeders Goyers gemaakt in neorenaissancestijl.: De biechtstoelen, altaren en het koorgestoelte zijn door de gebroeders Goyers gemaakt in neorenaissancestijl.:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze eclectische kerk werd getekend door Joseph Poelaert, en in 1854-1874 gebouwd op het gedempte Sint-Katelijnedok. Het is een merkwaardige mengeling van gotische constructieelementen (steunberen, luchtbogen, hoge kruisribgewelven, ...), met renaissanceafwerking (aedicula i.p.v. pinakels, zuilen (vaak met Ionische kapitelen)...).

De biechtstoelen, altaren en het koorgestoelte zijn door de gebroeders Goyers gemaakt in neorenaissancestijl.

De preekstoel dateert uit het einde van de 18e eeuw. Deze komt uit de oude kerk (waarvan enkel de toren over is gebleven), en is een voorbeeld van Louis XVI stijl. Ook de meeste schilderijen komen uit die kerk. 'De Verheerlijking van Sint-Catharina' is een werk door Gaspard de Craeyer. 'Het Huwelijk van Maria' en 'Een Opdracht in de Tempel' werden in 1753 door Maximiliaan De Haese geverfd.

Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy