willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
(Ref:0000361)
Toon map op Google Maps

Feodaal kasteel Moha te WANZE

Uw punten :
(Stem 1 indien u dit erg lelijk vindt, 10 voor iets bijzonder prachtig)


Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Waarschijnlijk is het gebied van Moha ontstaan bij de versnippering van het Carolingische rijk (hoewel legenden spreken van Mohelin d’Albore die in 692 de gebieden zou gekregen hebben).

Zeker is dat in 1031 een zekere Albert leenheer van Moha was. Omdat er in 1050 geen mannelijke erfgenaam was, kwam het bij een zekere Henri de Dasbourg, die verwant was met de Duitse keizers. Zo dicht bij Luik was de ligging strategisch, en daarom werd het kasteel omgebouwd naar een moeilijk in te nemen burcht.

Bij gebrek aan erfgenamen, viel het in 1225 in handen van het Prinsbisdom Luik. De muren werden nog verder versterkt, en de burcht werd o.a. als gevangenis gebruikt.

Wellicht is de burcht gebruikt tot in de 17e eeuw, waarna het verlaten en vervallen gebouw als steengroeve werd gebruikt door de omliggende dorpen. Daardoor is er niet veel meer dan de onderste stukken muur van de ruļne overgebleven.

Indien u Frans kunt, kunt u hier meer informatie vinden.


jan theys: 'jan theys: 'ik heb het bezocht en ervan genoten, om het te bezoeken moet je een mail zenden naar amischateaumoha@yahoo.fr , om je datum en uur van bezoek te melden. je wordt daar heel vriendelijk ontvangen, je kan een gids bijnemen 3 euro , je kan het ook bezoeken zonder gids. je krijgt wel een uitlegbrief mee in nederlands of frans .
Kasteel is meer een mooie ruine en een bezoek waard , dus doen '
'

Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy