willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.1 door 3639 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0000179)
Toon map op Google Maps

Vroeger Bisschoppelijk Paleis /Proviciaal Paleis te NAMUR / NAMEN
(Place Saint-Aubain 2)

Vroeger Bisschoppelijk Paleis /Proviciaal Paleis NAMUR / NAMEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)Frits Schetsken: 'In 1559 richt paus Paulus IV het nieuwe bisdom Namen-Luxemburg op. De eerste bisschop wordt de dominicaan Antoine Havet, die in een huis nabij de vroegere Saint-Aubainkerk gaat wonen, die vanaf dan de Naamse kathedraal wordt. Omdat ze maar schamel wonen, gaan de eerste Naamse bisschoppen grond kopen tegenover de kathedraal. Daar laat bisschop Thomas de Strickland tussen 1728 en 1732 het bisschoppelijk paleis bouwen. Het wordt een U-vormig gebouw, bestaande uit een hoofdgebouw en twee zijvleugels rond een binnenplein, waarmee deze Franse bouwtrant in Namen wordt geïntroduceerd. Stricklands opvolger Paul-Godefroid de Berlo de Franc-Douaire is de man die de oude kathedraal laat slopen om er het huidige barokke bouwwerk voor in de plaats te zetten.

Wanneer de revolutionaire Franse troepen in juni 1794 de slag van Fleurus winnen van de Oostenrijkers, wordt Namen op 15 oktober van dat jaar hoofdplaats van het departement Sambre-et-Meuse. Als bisschop graaf Albert-Louis de Lichtervelde in 1796 sterft, neemt de Franse overheid het bisschoppelijk paleis in beslag. Begin 1798 wordt daar de administratie van het departement Sambre-et-Meuse geïnstalleerd en ook prefect Emanuel Pérès de la Gesse gaat er wonen. Als de Franse minister van Financiën Gaudin in 1802 hoort dat er in verband met het pas gesloten concordaat tussen Napoléon Bonaparte en de paus een nieuwe Naamse bisschop in de persoon van Claude-Léopold de Bexon benoemd zal worden, vraagt hij direct per brief aan de Naamse prefect of de kathedraal en het bisschoppelijk paleis nog steeds in Staatshanden zijn. Prefect Pérès laat weten dat wat hem betreft de Kerk de kathedraal terug kan krijgen, maar dat het vroegere bisschoppelijk paleis noodzakelijk blijft voor het huisvesten van de prefectuur, omdat er in heel Namen geen ander geschikt gebouw voorhanden is. Bovendien is het gebouw veel te groot voor een bisschop, dus zal hij een andere woning voorstellen aan de toekomstige prelaat. Dat wordt dan de vroegere refugie van de abdij van Malonne aan de Rue des Récollectines, thans de Rue de l’Évêché. Daar zullen de Naamse bisschoppen hun nieuwe residentie de jaren daarna flink uitbouwen.

Tijdens de Hollandse periode – 1816 tot 1830 – wordt Namen hoofdstad van de gelijknamige provincie en dat blijft zo wanneer daarna het koninkrijk België ontstaat. In 1986 wordt Namen ook officieus de hoofdstad van het Waals Gewest, een situatie die op 20 oktober 2010 officieel bevestigd wordt. Intussen zijn in 1937 enkele gebouwen op de hoek van de Place Saint-Aubain en de Rue Basse-Marcelle aangekocht door het provinciebestuur. Die worden aangepast en bij het bestaande provinciehuis getrokken, waardoor het vandaag minder duidelijk is dat het hier om een U-vormige gebouw gaat en het totaalbeeld minder imposant is. Een luchtbrug in de Rue Basse-Marcelle verbindt het Palais Provincial de Namur met het vroegere Huis Propper aan de overzijde, dat als uitbreiding voor de provinciale administratie is aangekocht. 'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy