willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 4712 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0000314)




Toon map op Google Maps

Sint-Katharina en Sint-Corneliuskerk (te Diegem) te DIEGEM / MACHELEN

Sint-Katharina en Sint-Corneliuskerk (te Diegem) DIEGEM / MACHELEN foto Religieus Medaillon dat de kerk en Sint Corneille afbeeldt
Foto door Grimonprez Brigitte

Religieus Medaillon dat de kerk en Sint Corneille afbeeldt


Sint-Katharina en Sint-Corneliuskerk (te Diegem) DIEGEM / MACHELEN foto:  Sint-Katharina en Sint-Corneliuskerk (te Diegem) DIEGEM / MACHELEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze laatgotische, indrukwekkende kerk, werd opgetrokken in Diegemse zandsteen.

De bouw startte circa 1400, en moest de vorige kerk dat meer dan 400 jaar oud vervangen. De kerk was maar pas afgewerkt in 1543, jaar waarin zij werd ingewijd.

De huidige vieringtoren, in de vorm van een tiara (de Heilige Cornelius is paus geweest) werd pas opgetrokken in 1654. In tegenstelling tot het kerkgebouw dat in gotisch stijl is, is de toren opgetrokken in barokstijl. Het is een meesterwerk van de hofarchitect Pieter-Paulus Merx.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd op bevel van de Duitse bezetter de toren in 1943 volledig afgebroken omdat hij het opstijgen van de vliegtuigen, die van op Zaventem naar Engeland vertrokken, hinderde. De afbraak gebeurde echter steen per steen zodat hij later terug kon worden opgebouwd. De Diegemenaar moest wel 8 jaar wachten alvorens op 28 oktober 1951 de heropbouw van de torenspits feestelijk te kunnen vieren. (De heropbouw gebeurde o.l.v. architect F. De Groodt)

De kerk is sinds eeuwen een veel bezochte bedevaartsoord en dit bracht veel geld in de offerblok. Deze laatste is ruw gekapt in eikenhouten blok, voorzien van drie indrukwekkende hangsloten. Hij was ruim genoeg om de vele geldelijke offers op te vangen.

Opvallend is ook de aanwezigheid achteraan in de kerk van een klein loket. Bij navraag bleek het hier om een oude gewoonte te gaan waarbij sommige parochianen een offer deden onder vorm van een levend dier, een konijn, een kip, een gans. Deze dieren werden na de mis per opbod verkocht ten voordele van de kerk. Een verhaal doet de ronde dat een boer tot acht maal toe zijn gans als offer aanbood en telken maal er in slaagde ze na de mis terug op te kopen.

Dat het de kerkfabriek van deze parochie goed ging is te zien aan de interieur. De muren zijn afgewerkt met houten lambrisering welke op hun beurt versierd werden met een in hout gebeeldhouwde kruisweg. Op zich al een bezoek waard. Maar dit is niet de enige bezienswaardigheid. Van de mooie glasramen die het hoogkoor sieren en dateren van de 18de eeuw blijft enkel een deel over. Een deel ervan heeft de aanhoudend bombardementen niet overleefd en werden begin de jaren zestig vervangen door een meer moderner versie. Of dit een geslaagde combinatie is laat ik aan het oordeel van de bezoeker over. Het loont in ieder geval de moeite om een bezoek te brengen aan deze prachtige kerk.

Met dank aan Jean-Pierre Beké, die onze deze tekst toestuurde.

Opmerkelijk zijn in het interieur ook de fresco's van de apostelen, die op de pijlers van de middenbeuk geschilderd werden.



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy