willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 2020 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0000411)
Toon map op Google Maps

Voormalige Gulden Boom of Het Wapenschild te ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN
(Grote Markt 25)

Voormalige Gulden Boom of Het Wapenschild ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)Dit gebouw werd in 1965 opgetrokken in neobarok. In de in- en uitzwenkende geveltop met voluten zit een beeldnis met een beeld.

Frits Schetsken: 'In het begin van de 16de eeuw is hier de beruchte herberg Den Ghuldene Boom gevestigd, die voorkomt in het middeleeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen, waarvan de eerste bewaarde druk rond 1518 van de pers komt bij de Antwerpse drukker Willem Vorsterman. Mariken, die als huishoudster bij haar oom-priester werkt, wordt door de eenogige Moenen meegetroond en verandert op diens verzoek haar naam in Emmeken (waardoor toch nog de herinnering aan Maria, de moeder Gods, blijft). Zij trekken naar Antwerpen, waar Emmeken zeven zondige jaren in deze herberg doorbrengt. Herbergen kenden in die dagen een bovenkamer voor het rijkere volk, dat wel eens ruimer van versnaperingen wordt voorzien dan enkel spijs en drank, en een benedenlokaal voor het arme plebs. Duivelse Moenen stookt constant de klanten tegen elkaar op, zodat er flink gemoord en gevochten wordt. Emmeken zal vermoedelijk andere diensten hebben verleend in een van de bovenkamers. Bij terugkeer in Nijmegen wordt Emmeken aangetrokken door een wagenspel waarbij het Kwade het verliest van het Goede. Zij begint tot inkeer te komen, maar Moenen ontpopt zich als Satan en tracht haar te ontvoeren. Dat mislukt doordat oom-priester juist op dat ogenblik verschijnt en het geruis van de duivel hoort en hem nog net kan bezweren. Mariken gaat in het Witte Vrouwenklooster in Maastricht de rest van haar dagen slijten.

Het huidige pand in harde neobarok is een reconstructie uit 1965, naar een schilderij uit 1637 van een gevel die historisch gezien nooit op deze plek heeft gestaan, maar aan de zuidzijde van de Meir. Zo doen we aan geschiedvervalsing, maar tegelijk behouden we het verleden. Hier woonde ook enige tijd Adriaan Raemdonck, initiator van kunstgalerij 'De Zwarte Panter' in de Hoogstraat, waar hedendaagse kunstenaars hun duivels binden.

In het gereconstrueerde gebouw neemt aanvankelijk het Gemeentekrediet zijn intrek. Het zal dus geen toeval zijn dat er in de geveltop een ridder met wapenschild staat, wanneer je het oude logo van deze bankinstelling kent. Er staan ook tien wapenschilden verspreid op de gevel, wellicht de wapens van de vroegere negen Belgische provincies, plus boven de ingang het stadswapen van Antwerpen. En ja, van Moenen naar Mammon lijkt ineens niet zo'n reuzestap ... De trits Gemeentekrediet – Dexia – Belfius heeft het blazoen van dit gebouw natuurlijk ietwat besmeurd en de bank heeft zich dan ook uit het pand teruggetrokken, waarna enige horeca de zaak heeft overgenomen. Maar ook die heeft inmiddels moeten ervaren dat het hier duivels moeilijk is om overeind te blijven, zodat vandaag – februari 2013 - de Stad Antwerpen een affiche op de ruit heeft gehangen: ‘U hebt steeds honger naar meer? Begin hier uw eigen zaak!’ Moeten we na bovenstaande zeggen: ‘Een gewaarschuwd man/vrouw telt voor twee’?'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy