willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1626 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0000707)




Toon map op Google Maps

Sinte-Mariakerk te SCHAARBEEK
(Koninginneplein)

Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto Zicht op koepel
Arch. Louis Van Overstraeten - Gustave Hansotte
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Zicht op koepel


Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:
Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:
Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:  Sinte-Mariakerk SCHAARBEEK foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze eclectische kerk is ontworpen door Louis Van Overstraeten (en na diens overlijden afgewerkt onder Gustave Hansotte), en is sinds 1976 beschermd.

De algemene indruk is neoromaans en neobyzantijns met een oosterse magie, maar er werd ook gretig van gotische stijlementen gebruik gemaakt.

De kerk bestaat uit een achthoek, overspannen door een koepel met een stalen skelet en ondersteund via luchtbogen. Daarrond zijn straalkapellen gebouwd. In Oosterse stijl werd achter het koor een toren gebouwd. Aan de buitenzijde vallen de vele boogfriezen en zuilengangen boven de straalkapellen op.

In het boogveld van de rondboog van het hoofdportaal werd een Onze-Lieve-Vrouw uitgebeeld in mozaiek. Op de kapitelen van de zuiltjes die deze ingang omringen werden de vier evangelisten uitgebeeld, tesamen met hun symbolen.


Anekdotes van Émile Dufour (die in de kerk werken heeft uitgevoerd... door ons vertaald!):
'- Meer info over de brand van de koepel. Het was 1958 of 1959. Er was wind, en mijn collega en ik soldeerden koper op de koepel. Maar het hout waarop dit lag was erg droog en oud en stofferiger. Ik vermoed dat een braam vuur deed ontstaan, omdat we de volgende dag hoorden dat er zich 's nachts een kleine brand had voorgedaan. Ik herinner me nog dat de experts van de verzekering niet naar boven durfden. Ze hebben dan foto's genomen vanuit het raam van een appartement tov de ingang.
- Andere anekdote: Ooit moet ik voor een herstelling langs de binnenkant van de koepel langs een kkord 70 meter naar beneden, 50 meter boven de grond. Toen kwam er een begrafenis binnen in de kerk. Ze hebben gewacht om me naar beneden te laten komen.
- Ik heb ook de kans gekregen om alles te bezoeken: van de kelders tot de zolders. Maar dat is 50 jaar geleden, en de herinneringen zijn vaag.
- Ik heb ook gehoord dat er in 1986 nog een brand in de koepel was
- En nog iets... Ooit moesten we in tijdens de winter komen vóór de werken van 1958 of 1959: oude stukken koper vielen op de straat. Er was nog geen verwarming. Wij gingen 5 minuten op het ijs om losse stukken af te zagen die ook riskeerden op straat te vallen. Men heeft ons moeten binnentrekken: onze handen waren bevroren van de kou!'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy