willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 2098 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0000908)
Toon map op Google Maps

Sint-Maartenskerk te SINT-TRUIDEN
(Tiensestraat)

Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: De toren is een mix van gotische en renaissance elementenSint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Portaal onder spitsboogSint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Neoromaans portaal met tympaan en rondboog.Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Triomfbalk.Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Duister neoromaans interieur
Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Rondboog in het neoromaanse schip.Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Ronde apsis van het koor.Sint-Maartenskerk SINT-TRUIDEN foto: Neorommas schip gebouwd tegen de gotisch-renaissance toren
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Van de vroegere kerk is in feite enkel de toren uit rond 1550 overgebleven. Deze illustreert de moeizame versmelting van gotische met renaissance-elementen. Gotische spitsbogen en waterlijsten gaan hier samen met renaissance medaillons en ander lijstwerk.

Rond 1895 werd achter de toren een sober neoromaans schip en koor gebouwd door architect E.Serrure. Dit schip, met een eenvoudig portaal onder een rondboog met een tympaan, is vrij duister, wat de romaanse sfeer benadrukt.

Het interieur heeft een vlakke zoldering. Deze draagt een aantal 16e eeuwse wapenschilden van Sint-Truidense families (deze zijn afkomstig uit de oude kerk). Voor het koor, dat op een halfronde apsis eindigt, bevindt zich de triomfbalk. De kerk bevat interessante beeldhouwwerken.

Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy