willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1338 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001024)
Toon map op Google Maps

Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL
(Koningsplein)

Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto:
Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze neoclassicistische kerk werd gebouwd naar een ontwerp van Louis Joseph Montoyer rond 1785-87 achter de reeds eerder gebouwde zuilenportiek van het Koningsplein. Tilman Francois Suys voegde in 1843-49 twee zijbeuken toe en verving de eerste klokkentoren door de huidige. Het prachtige fresco in het fronton werd geschilderd door Jean Portaels in 1851. Egide Mélot voegde in 1861 de bekronende apostelbeelden toe.

Ook binnenin getuigt dit gebouw van een harmonisch opgebouwd interieur. Met een subtiel spel van arcaden en corintische zuilen, wordt het hoofdgestel overspannen door koepel- en tongewelven. Reliëfs en beelden in de kerk zijn o.a het werk van Godecharle, Laurent Delveaux en Joseph Anrion. (met dank aan Jurgen Coysman)

Paul Taverne: 'Geachte lezer,In de jaren tussen 1600 en 1750 werden hier veel familieleden van mij gedoopt en graag zou ik wat meer willen weten hoe de geschiedenis en betrokkenheid van de gelovigen was ten aanzien van deze bijzondere kerk. Op wat voor een manier voelden zij zich verbonden met het Spaanse koningshuis toen. Ook wil ik weten of in een bepaalde tijdsperiode de gelovigen die onder deze parochie vielen toen ze stierven, soms werden bijgeschreven in bijvoorbeeld de St Gudule waar ook veel familieleden van mij zijn gedoopt,gehuwd en begraven. Hartelijk dank voor uw reactie en adviezen om verder genealogisch onderzoek mogelijk te maken.Ik hoop spoedig wat van u te horen. ' (indien iemand iets weet, gelieve ons dit als opmerkingen te laten geworden)Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy