willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1303 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001207)




Toon map op Google Maps

Sint-Walburgakerk te BRUGGE
(Sint-Maartensplein)

Sint-Walburgakerk BRUGGE foto Overzicht voorgevel
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht voorgevel


Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto:
Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: ZijgevelSint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto:
Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Middenschip
Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Detail kapiteelSint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto:
Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Sint-Walburgakerk BRUGGE foto: Biechtstoelen in de gevel verwerkt
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze kerk werd gebouwd tussen 1619 en 1641 volgens de plannen van Pieter Huyssens. Het was oorspronkelijk de barokke kerk van het klooster van de Jezuïten. Toen dit klooster in 1773 opgeheven werd, nam de Sint-Walburgaparochie de kerk over.

Indrukwekkende Korinthische halfzuilen en pilasters en horizontale lijsten zorgen samen voor een fraai lichtspel. De klauwstukken met voluten worden door kandelaars bekroond. De geveltop draagt een fronton.

De patroonheilige van de Jezuïten, Franciscus Xaverius, bevindt zich in een beeldnis boven het portaal.

De toren achteraan moest op de toren van Carrolus Borromeus te Antwerpen gelijken. Maar wegens geldgebrek kwam men niet verder dan de huidige, stompe toren, die de klokken herbergt.

Het barokke interieur herbergt een marmeren hoofdaltaar uit 1643. Een gedeelte van communiebanken uit 1695 zijn door Frans Hendrik Verbruggen vervaardigd. De preekstoel uit 1667-1669 werd door Arthus Quellin vervaardigd. De orgelkast dateert uit 1763.

Peter De Clerck: 'Naast de kerk is de huidige basisschool Hemelsdaele gevestigd in het voormalige herenhuis 'Van Hamme'. Tussen de kerk en de school is een doorgang, met daar het originele beeld van Franciscus Xaverius dat daar, na de restauratie van de kerk is geplaatst. Er bevindt zich tussen de kerk en de school eveneens een begraafplaats en de toegang tot de crypte. '



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy