willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1833 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001249)
Toon map op Google Maps

Jeruzalemkerk te BRUGGE
(Jeruzalemstraat)

Jeruzalemkerk BRUGGE foto Imitatie van het graf van Christus
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Imitatie van het graf van Christus


Jeruzalemkerk BRUGGE foto: PraalgrafJeruzalemkerk BRUGGE foto: De toren met aan de vier hoeken de hoektorentjes.Jeruzalemkerk BRUGGE foto: Opgenwerkte afscheiding van het koor, met kruisgewelven van de torenJeruzalemkerk BRUGGE foto: Zuil met schroefmotiefJeruzalemkerk BRUGGE foto: Altaar dat de devotie voor de dood weergeeft.Jeruzalemkerk BRUGGE foto:
Jeruzalemkerk BRUGGE foto: Jeruzalemkerk BRUGGE foto: Toren met bovenaan de bol die de wereld symboliseert.Jeruzalemkerk BRUGGE foto: Overzicht gevel en toren
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vermoedelijk is deze kerk ontstaan als huiskapel van het Hof van de Genueese familie Adornes. De eerste kapel, wellicht van 1427-1429 werd kort na 1470 vervangen door een nieuwe kapel met toren. De huidige kerk heeft nog steeds de vorm van toen. Dit is ondermeer te danken aan het feit dat ze als privé-bezit tijdens de Beeldenstorm ongemoeid werd gelaten.

Het eenbeukige gebouw heeft een eenvoudige, bakstenen gevel met een centrale ingang onder een spitsboog. In deze gevel zitten 2 spitsboogvensters met maaswerk.

Bovenop het koor is een bijzondere, achthoekige toren gebouwd. De bovenbouw wordt geflankeerd door 4 polygonale hoektorentjes. Bovenaan is de toren openwerkt met een bijzondere gaanderij. De toren wordt daarboven bekroond door een houten bovenbouw, met bovenaan een bol die de wereld symboliseert. De Oosters aandoende bovenbouw contrasteert met de laatgotische elementen van de rest van de kerk.

Van het kleine schip leiden twee trappen naar het hogergelegen koor, dat van de het schip wordt gescheiden door een opengewerkte afscheiding en twee eikenhouten deurtjes die uit 1484 zouden stammen.

Onder het koor bevindt zich de crypte. In deze crypte bevindt zich een immitatie van het graf van Christus. De devotie aan het Heilige Graf is ook herkenbaar aan andere versieringen in de kapel, zoals het altaar in het schip. Samen met de vreemde toren zou dit erop kunnen wijzen dat de familie Adornes de Heilige Grafkerk van Jeruzalem wenste te immiteren. Ook de naam van de kapel is hieraan te danken. Doordat de originele Heilige Grafkerk tijdens de 16e eeuw in vlammen opging, en er geen iconografische bronnen over zijn gevonden, zal dit steeds een hypothese te blijven.

Het praalgraf in het midden van de kerk is dat van Anselmus Adornes en zijn echtgenote.

François Deroo: 'In het kasteel van Rumbeke bevinden er zich fragmenten van de restauratie in 1890 van vijf glasramen uit de Jeruzalemkerk. Ook bevinden zich daar 19de eeuwse copieen van de fresco's uit de Jeruzalemkerk. Het kasteel was ook eigendom van de graven de Limburg Stirum, net als de kerk. Fresco blootgelegd bij laatste restauratie voor een paar jaar.'

martijn vergouw: 'de kruisweg in deze kerk lijkt sprekend op die in IJsselstei (Utrecht) gemaakt door Friedrich Wilhelm Mengelberg. Kunt u me meer vertellen over die in de Jeruzalemkerk (jaartal, maker, materiaal, formsten etc.). Ik zou u zeer dankbaar zijn.'

Rita De clercq: 'Kunstatelier arte grosse heeft een paar jaar terug een wandtapijt gemaakt voor deze kerk en de eigenaars zijn dan eens op bezoek geweest toen werkte ik daar nog nu inrepensioen'


Rob De Jaeger: 'Een merkwaardig maar intrigerend bouwwerk.'

Martin Lamboo: 'Mooie kerk, heel aparte intieme sfeer. 'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy