willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 5078 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001378)




Toon map op Google Maps

St-Catharinakerk, beter gekend als Begijnhofkerk of Paterskerk te TONGEREN

St-Catharinakerk, beter gekend als Begijnhofkerk of Paterskerk TONGEREN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)




St-Catharinakerk, beter gekend als Begijnhofkerk of Paterskerk TONGEREN foto:  St-Catharinakerk, beter gekend als Begijnhofkerk of Paterskerk TONGEREN foto:  St-Catharinakerk, beter gekend als Begijnhofkerk of Paterskerk TONGEREN foto: GrafsteenSt-Catharinakerk, beter gekend als Begijnhofkerk of Paterskerk TONGEREN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze vroeg-Gotische kerk (St-Catharinakerk, beter gekend als Begijnhofkerk of Paterskerk) dateert uit 1294. De financiering gebeurde door de schenking van de begijn Metula van Niel in 1246 die alles naliet voor de bouw van een kerk binnen het begijnhof.

Het is een typische driebeukige basilicale kerk.

De kerk werd in de loop der eeuwen verscheidene keren verbouwd en aangepast. Zo stamt bv. het barokke gewelf stamt uit de 18de eeuw. Ook het vieringtorentje is uit die tijd.

Deze kerk bevat een aantal interessante kunstvoorwerpen, vooral houtsnijwerk en schilderijen. Als voornaamste bezienswaardigheden noemen we het 17e eeuwse schilderij boven het hoofdaltaar (door Gaspar de Crayer), de preekstoel (uit 1711 van Robrecht Verburgh) in Lodewijk de XIV-stijl, en het beeld van de Lijdende Christus (geschonken door Anna de Floz, een begijn). Ook het vermelden waard is de muurschildering uit 1524 boven het noordportaal.

In 2005 ontvingen wij een anonieme opmerking: 'In de kerk was een schilderij waar mensen met nagels in prikten om weer beter te worden.'
Wij hebben dit niet kunnen verifiëren.

Frits Berckmans:
'1. Anna de Floz schonk in 1686 de gebeeldhouwde houten nis voor het beeld Christus op de koude steen, niet het beeld zelf dat anderhalve eeuw ouder is.
2. Het speldenschilderij stelt de marteldood (opengesneden buik, ingewanden brutaal verwijderd) voor van St.-Erasmus, één van de 14 Noodheiligen. Werd aanroepen tegen buikkrampen (!) bij kleine kinderen: een speld, die in het lichaam van de heilige was geprikt, werd gebruikt om de luiers van de baby vast te maken en hem zo te beschermen tegen onheil. Het schilderij is momenteel in restauratie.'


Monique vanderbeuken: 'Mooi, deze kerk lag heel dicht bij mijn school en wanneer ik examen had ging ik er 's morgens een kaarsje branden aan de Heilige Antonius, ook wanneer men iets verloren of kwijt was bad men tot hem en meestal vond je het dan terug en dan ging je ook een kaarsje branden als dank.'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy