willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1957 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001379)




Toon map op Google Maps

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te TONGEREN
(Stadhuisplein)

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)




Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:  Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:  Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:  Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto: Het indrukwekkende orgel is van de hand van orgelbouwer Jean-Baptiste Le Picard. Het telt 53 registers en circa 4.000 orgelpijpen.Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:  Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:  Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:  Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:  Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:  Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek TONGEREN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Men heeft maar lieft 300 jaar gebouwd aan deze Gotische basiliek.

In het interieur zitten een aantal noemenswaardige religieuze kunstschatten verborgen.

De bekendste kustschat is het uit notenhout gesneden beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren - Oorzaak Onzer Blijdschap, dat dateert van omstreeks 1479. Sinds 1890 wordt dit Mariabeeld meegedragen in een processie die om de 7 jaren uitgaat ter gelegenheid van de Kroningsfeesten.

In het hoofdaltaar prijkt een Antwerps retabel, een pareltje van houtsnijkunst, dat omstreeks 1515 werd vervaardigd en waarop het leven van de Heilige Maagd wordt uitgebeeld in 23 taferelen.

Schitterende voorbeelden van koperwerk uit Dinant zijn de gotische paaskandelaar en de koorlezenaar uit 1372.

In het zuidportaal hangt een Romaans Christusbeeld uit de 11de eeuw. Het is een gewoonte om de voeten van dit beeld aan te raken vooraleer men een kruisteken maakt en de kerk betreedt.

Het indrukwekkende orgel is van de hand van orgelbouwer Jean-Baptiste Le Picard. Het telt 53 registers en circa 4.000 orgelpijpen. Om dit bijzonder waardevol orgel optimaal te bewaren is de Basiliek voorzien van een vloerverwarming.

Aan de oostzijde wordt het koor van de Basiliek omsloten door een oude, Romaanse kloostergang uit de 12de eeuw. In de muren van deze kloostergang zijn tal van grafstenen ingemetseld. Deze werden uit de kerkvloer verwijderd bij een grote restauratiecampagne in de 19de eeuw.

'Onder de vloer van de Basiliek zijn merkwaardige stenen restanten gevonden van het oudste gebedshuis in het Romeinse Belgica, waarschijnlijk ook de Romeinse kathedraal van Bisschop St Servaius, Episcopus Tungrorum (Ca 350).' aldus Albert Boulet, coördinator Ontsluiting Kerkschatten O.L.Vrouw Basiliek Tongeren.

Johan De Bock: 'Stad en wijde omgeving worden gedomineerd door de gotische toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Ontegensprekelijk één van de mooiste religieuze bouwwerken die ons land rijk is. Meer dan 300 jaar waren nodig om dit prachtig monument te voltooien. Het interieur is uitermate rijk aan kunstschatten. Bekendst is ongetwijfeld het uit notenhout gesneden beeld van Onze-Lieve Vrouw van Tongeren – Oorzaak Onzer Blijdschap, dat dateert van omstreeks 1479. De Romaanse kloostergang uit de 12de eeuw mag beschouwd worden als een zeldzame getuige van Romaanse bouwkunst in België. Openingsuren: elke dag van 9 tot 17 uur - gratis toegang '

JOS LOIX: 'Ik vraag me af , hoe het komt dat er NOOIT enige melding wordt gemaakt van de handboeien die achter het Mariabeeld hangen. Er is toch een heel verhaal hierover nietwaar ? en is zeker het vermelden waard '

Jean Dessers: 'De Basiliek is zeer goed beschreven,(ik deed er mijn plechtige communie) maar één opmerking moet er toegevoegd worden aan de beschijving, onder de toren van de basiliek , aan de hoofduitgang, bevindt zich nog een makette van de ontbrekende top van de Basiliek. deze is nooit geplaatst!!! '


Joseph Duchateau: 'Heel prachtig' Jonas Nelissen: 'Zeer Zeer Mooi'

Lieven Libberecht: 'Sjiek,sjiek.'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy