Deze eenvoudige, gotische kerk, vooral opgetrokken uit Balegemsteen, is beschermd sinds 1936.
Haar geschiedenis is vrij ingewikkeld. De oudste delen van de westertoren zijn 14e eeuws. De oudste delen van het koor dateren uit 1432, en het transept uit rond 1450. In 1644 waren er zware verbouwingswerken, waarbij oa. de houten gewelven door kruisribgewelven vervangen werden, en waarbij de zijbeuken verhoogd werden. Het geheel is afgedekt door een groot zadeldak, dat de drie beuken overspant.
De kerk herbergt oa. een doopvont uit de 15e eeuw. Het doksaal dateert uit 1632, en is van de hand van Hendrik Cousijn. Het orgel zou uit 1784 dateren, en is van de hand van Pieter van Peteghem.
Bij de schilderijen valt een copy van 'Aanbidding der Wijzen' op, een werk van Rubens, en de 'Bewening van Christus' door Antoon van den Heuvel uit 1638.
Camiel De Vooght: 'Recent is het dorpsplein vernieuwd. De kerk staat nu meer vrij van geparkeerde auto's. Hiermee is het aan te raden de foto's eens te vernieuwen! De kerk is nu meer vrij, en aangekleed met passende groenvoorziening. ' Marc-Arthur vehent: 'Je treed zo de oudheid binnen als je deze kerk binnengaat, dit is gewoon prachtig, de diverse bouwstijlen die je hier terugvindt zijn uniek,en typerend voor vele kerkgebouwen in Europa, soms doordat het vele duurde eer deze gebouwen waren voltooid , en zo kreeg me soms een mix van diverse bouwstijlen en dat maakt deze monumenten juist zo mooi.'
Français English
|