willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1934 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001503)
Toon map op Google Maps

Sint-Stephanuskerk (te 's Herenelderen) te TONGEREN
(Sint-Stefanusstraat)

Sint-Stephanuskerk (te 's Herenelderen) TONGEREN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Sint-Stephanuskerk (te 's Herenelderen) TONGEREN foto:  Sint-Stephanuskerk (te 's Herenelderen) TONGEREN foto:  Sint-Stephanuskerk (te 's Herenelderen) TONGEREN foto:  Sint-Stephanuskerk (te 's Herenelderen) TONGEREN foto:  Sint-Stephanuskerk (te 's Herenelderen) TONGEREN foto:  Sint-Stephanuskerk (te 's Herenelderen) TONGEREN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze driebeukige kerk is laatgotisch en werd opgetrokken in de 15e en de 16e eeuw in mergelsteen. Je ziet goed hoe despitsboogramen gevlamd maaswerk bevatten, in de plaats van de symmetrische drielobtraceringen en driepasbogen. In 1890-1899 volgende een grondige restauratie met architect Lohest.

Het hoofdaltaar herbergt een retabel dat rond 1530 vervaardigd werd in Antwerpen. Het bevat taferelen uit het leven van Christus en uit het Oude Testament. Ook het triomfkruis is 15e eeuws en gotisch. Er zijn ook 2 16e eeuwse schilderijen: één met Christus' en één met Onze-Lieve-Vrouw.

In het koor vind je 5 vroegrenaissance glasramen uit 1539-1540. Deze werden door gravin Maria van Hamal geschonken, ter nagedachtenis van haar overleden echtgenoot graaf Willem van Croy. In de zijbeuken vind je 4 ovale brandglasmedaillons uit de tweede helft van de 16e eeuw.

De biechtstoel is gedateerd uit 1656 en is barok.

Verder is er een reeks interessante grafstenen, waarbij we vooral de families van Hamal en van Renesse vernoemen.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy