willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 4651 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001574)
Toon map op Google Maps

Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) te BOUILLON
(Esplanade Godefroid de Bouillon)

Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto Grote zaal overkluisd door een tongewelf in spitsboog.
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Grote zaal overkluisd door een tongewelf in spitsboog.


Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Het ophaalmechanisme van deze ophaalbrug is verdwenen.Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Vogelshow ter afluiting: hier met een uil.Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto:
Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: LatrineBurcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Spitsboog tongewelf.Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto:
Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Valhek in een gang, overwelfd met een rondboog tongewelfBurcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto: Burcht van Bouillon (kasteel van Godfried van Bouillon) BOUILLON foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze plaats, hoog boven de rotsen aan een meander van de Semois in Bouillon, was vermoedelijk reeds ten tijden van de Kelten een belangrijke plaats. Ook voor het prinsbisdom Luik was het een belangrijke plek. De burcht werd dan ook steeds verbouwd, wanneer de modernere oorlogsvoering zulks vereiste.

Ook Godfried van Bouillon, de zoon van de graaf van Boulogne en van Ide van Ardenne, was één van de beschermheren van deze burcht. Om de eerste kruistocht, waartoe hij werd opgeroepen door paus Urbanus II, naar Jeruzalem te kunnen vergezellen, verkocht hij in 1096 het gebied aan Otbert, de bisschop van Luik.

Grote verbouwing vonden zeker plaats in 1551, ten tijde van prinsbisschop Georg van Oostenrijk. Ook ten tijde van Vauban en zelfs later onder het Hollandse bewind rond 1825 werd er veel veranderd.

De ambitieuze familie van der Marcks die het hertogdom Bouillon opeisten, lagen aan de basis van de eerste oorlog tussen Karel V en Frans I. In 1678 slaagden hun erfgenamen er inderdaad in de soevereniteit van het gebied te verwerven, met de hulp van Lodewijk XIV. Ze bleven aan de macht tot 1794.

De militaire rol van deze burcht eindigde pas in 1830. Dat is dan ook één van de redenen waarom, anders dan de meeste middeleeuwse bruchten, dit bolwerk niet tot helemaal tot ruïne herleid werd.

Bouwtechnisch is het huidige kasteel gebouwd op 3 rotspunten, waartussen diepe kloven de verdediging vergemakkelijken. Daartussen zie je bruggen, ophaalbruggen en valhekken. Er zijn ook latrines zichtbaar. Ook vind je allerlei interessante gewelven, tongewelven met rondboog en met spitsboog.

Het interessante bezoek kan afgesloten worden met een show met jachtvogels.

's Nachts wordt dit natuurlijk ook fraai verlicht.


jan theys: 'mooie burcht . De oorsprong van de eerste vestingen zou uit de 8ste eeuw dateren. je kan er blijven genieten
'

Maxim Dams: 'We vinden de burcht van Bouillon heel mooi en interessant. We willen het graag eens komen bezoeken en een foto nemen. '

Aimé Clevis : 'Ik vind alles aan het kasteel mooi; echt een geweldig monument'

F. van Klaveren: 'Ter afsluiting van onze vakantie in de Ardennen zijn we naar dit kasteel geweest mede dankzij het slechte weer van die dag. Een kasteel die bezocht moet worden. Erg mooi, goed bewaard gebleven, prima gidsen en een vrolijke vogelshow. Echt een van de mooiste kastelen van Belgie. Onze gids sprak Frans en Nederlands (wel met erg Frans accent) maar zeker goed te volgen. Leuk detail de interactie met het publiek bij de folterkamer.'

Benny Vonk: 'Dit is echt enorm leerzaam voor iedereen een onwaarschijnlijk kasteel waar je je de misere van deze tijd nog goed kunt voorstellen. Wat een drama als je daar in de put zit of als je bevoorrader bent vanuit de diepste krochten van het kasteel.

Mooiste kasteel waar ik ooit geweest ben.'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy