De westertoren van deze gotische kerk dateert uit de 15e eeuw. Het koor, het transept en het driebeukig schip dateren uit de 17e eeuw. In 1826 werd een nieuw tongewelf geplaatst.
In de westertoren hangt een klok uit 1309. Volgens sommgive bronnen is dit kerkklok van heel Europa (dit lijkt fout... in Nederland zijn er in musea een klok uit 1284 en één uit 1285 te bezichtigen) . Tijdens de tweede wereldoorlog wilden de Duitsers deze klok ontvoeren, maar de oud-pastoor wist hen op andere gedachten te brengen. De Mariaklok bevat het volgend opschrift: <> en vlak daaronder: <<+ ANNO o DNI o M o CCC o IX o N o DCB o + MARIA>>. De klok heeft een diameter van 96 cm en een hoogte van 80 cm. De vorm is te vergelijken met een klok uit 1353 in de kerk van Saalfeld in Duitsland. Ook de opschriften vertonen veel gelijkenis met een klok die zich bevindt in de Sint Pieterskerk te Aken. Samen met nog andere gegevens kunnen we besluiten dat de Mariaklok van Pulle gegoten werd in een Duitse klokkengieterij.
Ook in het interieur van deze kerk zijn een aantal waardevolle kunstschatten aanwezig. We vermelden:
Een leuke anekdote is dat er in de galmgaten beelden van uilen staan. Die zijn daar geplaatst als poging om de duiven buiten te houden, en alzo de voorkomen dat die met hun uitwerpselen verdere schade zouden veroorzaken. Dit hielp echter niet (de duiven hadden meteen door dat dit geen echte uilen waren), zodat de galmgaten met gaas dienden afgedicht te worden.
Voor meer info en foto's, klik hier.
Thierry Pauwels: 'Dat de klok van Pulle de oudste zou zijn van Europa, is puur een fabeltje. Het is eigenlijk zelfs al een klok van de derde generatie, die al ongeveer de huidige vorm heeft. Daarvoor waren er de Zuckerhutglocken, en nog daarvoor de Bienenkorbglocken. De oudste gedateerde klok in Duitsland is van 1144 (tik in Google: Iggensbach Bienenkorbglocke youtube, want ik kan hier de link niet doorgeven), maar er zijn wel meer klokken uit de 12de eeuw in Duitsland. '
Français English
|