willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.2 door 4439 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001647)




Toon map op Google Maps

Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk te MECHELEN
(Nonnenstraat)

Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)




Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto: Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto: Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto: Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto: Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto: Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto:
Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto: Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto: Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto: Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto: Vroegere Begijnhofkerk - Sint-Alexius en Sint-Catharinakerk MECHELEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Lynn: 'Het is een barok kerk uit de 17e eeuw. Ze is deze eeuw nog gerestaureerd. Men kan op de kerk vinden: Frontons, voluten, pilasters,...'

Deze kerk werd gebouw tussen 1627 en 1647, volgens de plannen van Jacob Franquart (die in 1640 overleed) en Pieter Huysens. Ze werd afgewerkt o.l.v. Lucas Fayd'herbe.

Het hoofdaltaar dateert uit 1671.

De biechtstoelen (1684-1701) en de communiebank (1710) zijn van de hand van Jan Frans Boeckstuyns.

De orgelkast dateert uit 1783, en werd vervaardigd bij van Yperseel.

Er staan ook aan aantal interessante beelden. We vernoemen de beelden van de patroonheiligen Sint-Alexius en Sint-Catharina - vermoedelijk door Jan van den Steen. Er staan ook beelden die het werk zijn van Lucas Fayd'herbe.

Er hangt een indrukwekkende collectie van schilderijen in deze kerk, met o.a. werk van Jan Cossiers, Theodoor Boeyermans, Garpar De Caeyer, Theodoor van Loon en Lucas II Franchoys de Jonghe.

Karen Van Asbroeck: 'Deze kerk sluit aan bij Romeinse vroeg-barokke voorbeelden die in onze gewesten pas na 1650 enige navolging kregen. In deze kerken werd het schip niet meer van de zijbeuken gescheiden door zuilen, maar door pijlers voorzien van pilasters en bekroond door korintische kapitelen die een krachtig geprofileerd hoofdgestel dragen.'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy