willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.2 door 1940 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001673)
Toon map op Google Maps

Vroegere Middelbare Meisjesschool te VERVIERS
(Rue des Écoles 17-19)

Vroegere Middelbare Meisjesschool VERVIERS foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Vroegere Middelbare Meisjesschool VERVIERS foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Onder het fronton heeft dit gebouw een opvallende fries of tandlijst.

Frits Schetsken: 'In 1865 willen de liberalen van Verviers een middelbare school voor meisjes stichten, maar de katholieken verzetten zich tegen zo’n oord van goddeloosheid en vrijplaats voor het liberale gedachtengoed. Na twee jaar bekvechten wordt de noodzaak van hoger onderwijs voor meisjes ingezien. De École des Demoiselles opent eerst haar deuren in een huis in de rue Xhavée, maar dat gebouw voldoet niet echt aan de eisen voor een school, dus wordt het nieuwbouw op een terrein in de pas aangelegde rue des Écoles.

De Brusselse architecten J. Benoît en J. Vanderstraeten winnen de door het stadsbestuur uitgeschreven wedstrijd met hun project ‘Salubrité et Surveillance' (Gezondheid en Toezicht). Dat zijn meteen twee begrippen die in die tijd belangrijk worden geacht. Hygiëne ligt halfweg de 19de eeuw voor de hand, discipline is een van de kardinale deugden, ziedaar!

In 1874 wordt begonnen aan de uitvoering van het project, maar daarbij doen zich zulke problemen voor, dat het ontwerp wordt aangepast. Bovendien laten de Brusselse architecten weten dat ze geen kans zien om de werken te superviseren. Ze stellen voor dat te laten doen door Toussaint Cornet, wiens ontwerp als tweede keus uit de wedstrijd was gekomen. Veel zin heeft deze Vervierse architect er niet in, maar uiteindelijk accepteert hij de klus en weet die in 1876 keurig te voltooien.

Het schoolgebouw imponeert meteen door zijn gevel met grote pilasters, die een fors driehoekig fronton met brede kroonlijst ondersteunen. In die driehoek prijkt het stadswapen. De ingang voor de leerlingen is de linker poort, waarachter een lange gang naar een speelplaats met een glazen dak leidt. Daarrond liggen op twee verdiepingen de klassen, door arcades van de speelplaats gescheiden. Het glazen dak laat veel licht binnenvallen, wat het gemakkelijker maakt om toezicht te houden -–Salubrité et Surveillance!

In 1881 wordt de École des Demoiselles overgenomen door de Staat en in 1925 krijgt die de naam lyceum. Bij Koninklijk Besluit van 27 augustus 1946 wordt die naam gewijzigd in Koninklijk Atheneum, maar om verwarring te voorkomen met de jongensschool blijft dit toch het Lycée royal. Nadat de jongedames naar elders zijn vertrokken, trekt hier enige tijd een verpleegstersopleiding in, waarna de Société publique de Gestion de l’Eau (SPGE – Openbare maatschappij voor Waterbehandeling) er zijn kantoren in onderbrengt. Misschien lekt dit oude gebouw, in elk geval is die SPGE intussen ook verhuisd. Maar sinds 10 juni 2005 zijn de voor- en achtergevel plus de overdekte binnenplaats beschermd. Nu nog bewoners vinden …'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy