willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 1349 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0001683)
Toon map op Google Maps

Sint-Pieters-Banden te BERTEM
(Kerkstraat)

Sint-Pieters-Banden BERTEM foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Sint-Pieters-Banden BERTEM foto: Portaal dat in de 17e eeuw werd toegevoegdSint-Pieters-Banden BERTEM foto: Massieve westertoren met pyramidaal dak.Sint-Pieters-Banden BERTEM foto: Overzicht vanuit het oosten
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze driebeukige kerk zonder transept is ťťn van de best bewaarde romaanse kerken van Vlaanderen, en is een voorbeeld voor de maasromaanse bouwstijl.

De bouw startte op het einde van de 10e eeuw. Ze werd opgetrokken in lokale witte zandsteen.

De massieve westertoren is bekroond met een pyramidaal dak. Het portaal in de westertoren dateert uit de 17e eeuw. Het schip met kleine rondboogvensters is 6 traveeŽn lang. Dit is uitzonderlijk: meestal zijn er slechts 5 traveeŽn. Het koor aan de oostkant heeft een halfronde apsis.

Ook is er in de kerk een mooie paradijspoort te bewonderen. Er staat ook een mooie Sedes Sapientiae. Deze dateert al uit de 11 of de 12de eeuw.

Misschien nog even dit: links van de toren is er het Vagevuur (te zien op 1 van de foto's). Dit was vroeger de begraafplaats voor de notabelen van het dorp. Ik heb geeb idee hoe oud het is, maar in de 19de eeuw werd het wel nog gebruikt. (met dank aan Timo Van Havere)FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy