De koren- of graanmeters moesten de hoeveelheden koren of graan meten, die in de Gentse haven gelost werden. Ze deden dit door het in bronzen, geijkte vaten te storten, en die tot aan de rand te vullen. De korenmeters bepaalden ook hoeveel graan er iedere dag op de markt verhandeld moest worden .
In 1540 kochten zij dit pand om het hun 'gildehuis' te maken.
De huidige trapgevel dateert van 1698. De gevel is een vermenging van renaissance en barokke elementen. De zandstenen kruiskozijnen, de speklagen, de horizontale lijsten en de bakstenen trapgevel doen nog traditionalistisch en renaissance aan. Maar de echte versieringselementen, zoals de cartouches, de voluten en de festoenen zijn barok (wat je ook mag verwachten uit het bouwjaar).
De beperkte hoogte van het gelijkvloers heeft te maken met het feit dat achter deze gevel nog een veel ouder pand schuil gaat.
Begin 20e eeuw werd de gevel gerestaureerd door architect J. De Waele.
Johan De Bock: 'Het huis bevat inderdaad nog elementen uit het oudere gebouw, waarvan men schat dat het uit de 14e eeuw dateert. De gevel werd gerestaureerd in 1907. Op dat ogenblik verving men ook de verweerde kalkzandsteen door steen uit Euville. Nog een klein detail: dit is eigenlijk het 'Tweede Corenmetershuys'. Het 'Eerste Corenmetershuys' (het vorige gildenhuis) bestaat ook nog, vlak in de buurt: dat is het huis met eenvoudige trapgevel tussen 'Den Enghel' en 'Het Spyker' (dus huisnr. 9)'
Roland Van Holderbeke: 'Eén van de mooiste huizen uit de fantastische rij.'
Français English
|