willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1302 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0002341)
Toon map op Google Maps

Kasteel van Rumbeke te ROESELARE

Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto:
Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto:
Kasteel van Rumbeke ROESELARE foto: Overzicht van het burchtachtige kasteel uit de renaissance.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit kasteel werd tussen 1520 en 1535 gebouwd. Het is één van de oudste kastelen in België uit de Renaissance. Het werd grotendeels in baksteen opgetrokken, met hier en daar zandsteen. De peerspits werd later toegevoegd.

Tijdens de 18e eeuw volgende een lichte, classicistische verbouwing, en werd ook het achterliggende Sterrebos aangelegd naar model van de Prater te Wenen.

Wellicht stond hier vroeger een veel oudere burcht. Volgens een legende vluchtte Boudewijn met de Ijzeren Arm hierheen met Judith, de dochter van Karel de Kale. Na tussenkomst van de paus konden die twee huwen, wat de aanleiding was tot het ontstaan van het Graafschap Vlaanderen.

De ingang werd in 1730 naar de zuidkant verhuisd. De westelijke en oostelijke poortgebouw werden in 1731 gebouwd. Boven de tudorboog oosterpoort bevindt zich het wapenschild van de familie van Thiennes, die het kasteel bouwden. Het kasteel is nog steeds eigendom van afstammelingen van deze familie (onder de naam Limburg-Stirum).

In 1961-65 werd het kasteel gerenoveerd met J. Viérin als architect.

Op het plein voor het kasteel staat een indrukwekkende boom (een plataan), die vermoedelijk uit de 18e eeuw stamt, toen het park werd aangelegd.

François Deroo: 'Sinds twee jaar prachtig gerestaureerd door de Beroepsfederatie van autobus en autocaruitbaters van Belgie.'

Rudy van Elslande: 'In 1993 heb ik een boek geschreven over de Wervikse familie van Elslande vanaf 1267 tot 1993. Thans heb ik de genealogie van mijn familie verder onderzocht. De familie van Elslande is een tak van de heren van Wervik. Deze heren waren tevens heren van Nevele. Deze publicatie VAN ELSLANDE R., De heren van Nevele en Wervik vanaf 1067 tot 1300, in: Het Land van Nevele, 41ste jg., juni 2010, nr. 2 , blz. 3-35 is verschenen ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van het tijdschrift Het Land van Nevele en kan besteld worden bij de voorzitter Jan Luyssaert: jan.luyssaert@pandora.be. Zoals u reeds weet heeft mijn familie het oudste (motte)kasteel gebouwd. Verkeerdelijk is wel de vermelding dat het hier gaat om twee families (wapenschilden op de schouw). In mijn publicatie toon ik duidelijk aan dat het hier gaat om dezelfde familie.'


Andrea Vynckier: 'Prachtig kasteel, heel veel bezocht de binnenkant is ook de moeite aan te bevelen voor een bezoekje.'

dieter caesteker: 'prachtig kasteel mooi bos 'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy