willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1501 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004083)




Toon map op Google Maps

Engels klooster te BRUGGE
(Carmerstraat 83-85)

Engels klooster BRUGGE foto Gevel met koepelkerk
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Gevel met koepelkerk


Engels klooster BRUGGE foto: Voorgevel van de koepelkerkEngels klooster BRUGGE foto: De in 1802 dichtgemetselde ingang onder een gebogen fronton met een beeldnis.Engels klooster BRUGGE foto: StraatbeeldEngels klooster BRUGGE foto: Composietpilasters
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De bedoeling van dit klooster was om Engelse immigranten katholiek onderwijs te geven. Het werd in 1629 gesticht vanuit het Leuvense Sint-Ursulaklooster. Tegen 1650 stond er een volwaardig klooster.

In de 18e eeuw werden serieuze bouwwerken voltrokken. Refter en pandgang werden toen vergroot, en de gesloten straatgevel kreeg een classicistische poort. Volgens het ontwerp van Hendrik Pulinx werd tussen 1736 en 1739 een koepelkerk opgetrokken. Deze eenbeukige kerk is laatbarok of vroegclassicistisch. De koepel steunt op penditieven. De zijwanden van de koepel zijn langs de vier zijden doorbroken door ovale vensters. De gevel wordt geflankeerd door composiet-pilasters die een gebogen fronton dragen.

De toegang werd in 1802 dichtgemaakt. Boven de toegang bevindt zich een doorbroken fronton dat door een beeldnis bekroond wordt.

Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd. Het hoofdaltaar bestaat uit 23 verschillende marmersoorten. De koepelbeschilderingen dateren uit 1870.


Op 27 november 1899 overleed hier vermoedelijk Guido Gezelle. Dit wordt herdacht door een versje bij de ingang van het klooster: 'En 'k hoorde de veugeltjes zoo geerne schufelen'. Volgens Bert Seghers (o.a. van de zoektocht 2004 door Brugge): Het overlijden wordt niet zomaar herdacht met zomaar een gedichtje, neen: Hier zou hij zijn laatste adem uitgeblazen hebben, EN dit versje waren zijn laaste woorden.



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy