willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1492 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004196)
Toon map op Google Maps

Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL
(Kolenmarkt)

Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto:
Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Origineel stond op deze plek een kapel van het 12e eeuwse Sint-Jacobsgasthuis, dat bestemd was voor de opvang van pelgrims en behoeftige reizigers.

Deze kerk werd tussen 1664 en 1694 gebouwd nadat een schoenmaker er het miraculeus beeldje vond van Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstand, en de kapel te klein werd voor te grote toevloed aan mensen.

De nieuwe renaissancekerk werd getekend door Jan Cortvrindt, maar omdat die tijdens de werken overleed, werden de voorgevel met Willem de Bruyn, en het interieur met Pieter-Paul Merckx afgewerkt.

Tussen 1847 en 1849 werd de voorgevel gerestaureerd in barokstijl. De gevel met Ionische pilasters en aan de geveltop een fronton draagt o.a. het wapenschild van Karel van Lorreinen, en een beeldnis met een beeld van de Maagd Maria uit 1910 naast 2 vlamvazen.

Het grondplan is een feite een zeshoek, waarboven een koepel, met aan de oostzijde een halfronde absis met daarin het koor, en aan de westkant een kort schip. Deze centraalbouw doet denken aan de renaissance en de barok in Rome.

Verscheidene beelden zijn afkomstig uit de kerk van de Ongeschoeide Karmelieten. Het Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstandbeeld dateert uit de 14e eeuw, en het Onze-Lieve-Vrouw-ten-Rode-beeldje alsook dat van de Heilige Barbara dateren uit het laatste kwart van de 15e eeuw. Het Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstand staat boven het tabernakel in het koor.

Er hangen verschillende 17e tot 19e eeuwse schilderijen.

Het orgel staat op de tribune in het schip.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy