willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1742 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004293)
Toon map op Google Maps

Kapel van Bonne Fontaine te VODELÉE / DOISCHE

Kapel van Bonne Fontaine VODELÉE / DOISCHE foto Kapel van Bonne Fontaine
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Kapel van Bonne Fontaine


Kapel van Bonne Fontaine VODELÉE / DOISCHE foto: Kapel van Bonne Fontaine VODELÉE / DOISCHE foto: De bron van Bonne FontaineKapel van Bonne Fontaine VODELÉE / DOISCHE foto: Kapel van Bonne Fontaine VODELÉE / DOISCHE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het water uit deze bron is drinkbaar. Nog steeds zie je af en toe mensen die hier flessen en vaten vullen met gratis water.

Het bijgeloof wil dat, indien je van deze bron drinkt, dat helpt om zwanger te worden. Een groottante van mij woonde niet zo ver van deze bron. En toch kon zij niet zwanger worden... Dit geloof was in ieder geval wel sterk genoeg om een kapel te bouwen!

Volgens de overlevering, zou Onze-Lieve-Vrouw op deze plek verschenen zijn aan een ridder, die om dit te gedenken, een heiligdom liet oprichten op deze plek.

Later, toen de parochianen het beeld waardiger in hun parochiekerk wilden onderbrengen, bleek dat de volgende dag verdwenen te zijn. Het was teruggekeerd naar de kapel, een weg tracerend door het bos tussen de kerk en de kapel. Deze weg bestond tot de tweede wereldoorlog.

Niet ver van de kapel werden muren gevonden, waarvan men denkt dat ze de overblijfselen zijn van een Benediktijnerabdij.

Reeds in 1633 werd de kapel vermeld in een akte. Toen de parochiekerk vernield werd door de beeldenstormers, zou ze zelfs een poosje als kerk dienst doen.

Naast het hoofdaltaar en het tabernakel van de oude kerk, bevat de kapel ook een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw. Dit beeldje is een kunstig beeldhouwwerk.

In 1750 spreken de archieven van de parochie over 52 missen die moesten opgedragen worden in de kapel van 'Notre Dame de Bonne Fontaine'.

De kapel werd gerestaureerd door pastoor Gustave Sibille (pastoor te Vodelée van 1900 tot 1946). De huidige weg werd in 1935 aangelegd, ter gelegenheid van een aan Maria gewijd congres. De bron werd in de jaren 1970 gerestaureerd door Gustave Besohé.

Jaarlijks is er op de maandag van Pinksteren een bedevaart vanuit Vodelée en vanuit Surice naar deze kapel.

Met dank aan José Goblet, die ons teksten over deze kapel bezorgde.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy