willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 2209 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004297)
Toon map op Google Maps

Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) te YVOIR
(Chemin de Poilvache)

Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto: Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto: Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto: Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto: Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto: Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto:
Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto: Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto: Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto: Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto: Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto: Ru´nes van Poilvache (te Evrehailles) YVOIR foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De middeleeuwse ru´nes van dit versterkte dorp van Poilvache toornen hoog uit boven de Maasvallei.

Poilvache was bestond zeker in 1228. De site werd vermoedelijk opgericht door Isabelle de Bar en Waleran de Montjoie en later afgestaan aan het graafschap Luxemburg om de Maasstreek te verdedigen. Op het hoogtepunt van zijn macht had Poilvache de macht over 58 leendistricten

In 1421 kocht Filips de Goede (hertog van BourgondiŰ) het graafschap namen waartoe Poilvache behoorde. In de zomer van 1430 werd Poilvache na een beleg van 5 dagen verwoest door een leger dat optrad voor Luik en bestond uit ongeveer 30.000 soldaten uit Dinant, Hoei en Luik, en dit ondanks hero´sch verzet.

Bij de meest opvallende overblijfselen in de ru´ne van de stadsomwalling hoort zeker de in de kalkrots uitgehouwen slotgracht tegenover de Maaskant. Deze was 20 meter breed en 100 meter lang. De toegang tot de site gebeurde via een ophaalbrug.

De ingang naar de stad gebeurde door een corridor van 52 meter lang, met twee sassen en drie poorten.

Vanop de zuidertoren, ongeveer 100 meter boven de Maas, is er een prachtig uitzicht over het landschap van Maasvallei en de ru´nes van het kasteel van CrŔvecoeur.

Tegen de noordelijke muur bevindt zich de middeleeuwse muur van een groot huis. Deze muur toont nog het negatief van een schoorsteen, en bevat 2 nissen.

De waterput in het midden van het binnenhof van het kasteel zelf is 54,54 meter diep, en wordt gevoed door ondergronds infiltratiewater.

Het terrein is bepland met Zwarte, Oostenrijkse dennen uit het einde van de 19e eeuw.

Voor de naam Poilvache (koeiehaar) worden volgende hypoteses naar voor gebracht:


  1. De verrovering van het kasteel zou mogelijk zijn gemaakt door een list van de belegeraars: ze hadden zich vermomd onder koeiehuiden en zouden zich, tenmidden van een kudde echte koeien naar binnen hebben laten smokkelen.

  2. De heren van Poilvache gingen regelmatig koeien stelen bij de boeren in de omgeving die bij het prinsbisdom van Luik hoorden.

  3. De gronden nabij het dorp, waar de boeren hun koeien lieten grazen werden steeds door wind geteisterd, waardoor de haren rechtop gingen staan.Voor meer informatie verwijzen we naar de site van Poilvache (vooral franstalig!).


jan theys: 'heel mooi om te bezoeken. je kan er een hele mooie namiddag van maken, ik had drie uur nodig om alles te bezoeken Prijzen Individueel Groepen
Volwassenen 2,00 Ç 1,25 Ç
Senioren 1,25 Ç 1,00 Ç
Kinderen 0,75 Ç 1,00 Ç
'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy