willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2227 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004422)




Toon map op Google Maps

Vroeger Stadhuis te BREE

Vroeger Stadhuis BREE foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)




Vroeger Stadhuis BREE foto: Vroeger Stadhuis BREE foto: Rococo-fronton met 3 wapenschilden en Sint-Michiel die een draak doodt.Vroeger Stadhuis BREE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het vroeger stadhuis van Bree werd rond 1591 gebouwd, en in 1754 drastisch verbouwd volgens de plannen van Gijsbrecht Pendis.

Het gebouw bevat een merkwaardig rococo- fronton. Links in het fronton vinden wij het wapenschild van Theodoor van Beieren (overleden in 1763), de toenmalige prinsbisschop van Luik. In het midden zit de Oostenrijkse adelaar, met daarboven Sint-Michiel, de beschermheilige van Bree die een draak doodt. Rechts zit het wapenschild van Bree.

Tegen de rechtergevel zit een ijzer. Dit werd vroeger gebruikt als ijkingsmiddel voor het meten van lengtes en was 28,5 cm lang (een 'voet').

Verder is er ook een zonnewijzer. Op diezelfde plek hing reeds een zonnewijzer in 1666. Die hing er nog begin 1940 maar de originele zonnewijzer is toen plots verdwenen en geen mens weet waar hij gebleven is.

Anoniem: 'In dit gebouw huist de toeristische dienst en het vredegerecht van Bree. Het stadhuis is in een groter gebouw op het Vrijthof dat vroeger het Augustijnerklooster was (en het SintMichielscollege).' N.v.d.r. : Begin oktober 2004 gebeurde de verhuis.

Frits Schetsken: 'De toeristische dienst van Bree zit intussen ook in het nieuwe stadhuis aan het Vrijthof. Wel staat nu voor dit oude stadhuis een metalen plaat op een grote schroef. De plaat heeft de vorm van de omtrek van het Breese grondgebied en de schroef raakt de plaat op de plek waar het zwaartepunt van Bree zou zitten als het een platte schijf was, die dan in evenwicht zou blijven.

In menige tekst over Bree wordt het middelste wapenschild op het oude stadhuis geduid als 'Oostenrijks'. Ik denk dat het eerder het wapenschild van het Heilige Rooms Rijk der Duitsche Natie is. Bree behoorde immers tot Loon, dat deel uitmaakte van het Luikse prins-bisdom en nooit tot de Oostenrijkse Nederlanden heeft behoord, maar pas tijdens de Franse annexatie is samengevoegd met de Zuidelijke Nederlanden. De prins- bisschoppen waren zelfstandige heersers.'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy