willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 2217 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004445)
Toon map op Google Maps

Sint-Catharinakapel (te Lillo) te HOUTHALEN-HELCHTEREN
(Lillo Steenweg)

Sint-Catharinakapel (te Lillo) HOUTHALEN-HELCHTEREN foto De barokke kapel bevat een dakruitertje met daarin een klok. Voor de kapel staan twee lindebomen.
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

De barokke kapel bevat een dakruitertje met daarin een klok. Voor de kapel staan twee lindebomen.


Sint-Catharinakapel (te Lillo) HOUTHALEN-HELCHTEREN foto: Sint-Catharinakapel (te Lillo) HOUTHALEN-HELCHTEREN foto: Sint-Catharinakapel (te Lillo) HOUTHALEN-HELCHTEREN foto: Sint-Catharinakapel (te Lillo) HOUTHALEN-HELCHTEREN foto: Sint-Catharinakapel (te Lillo) HOUTHALEN-HELCHTEREN foto: Het offerblok. Het raam kan in principe open, en dan kunnen de mensen hun offergave in de bus deponeren, zonder dat ze de kapel zelf binnen hoeven te treden.Sint-Catharinakapel (te Lillo) HOUTHALEN-HELCHTEREN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De muurankers van de kapel verraden dat in 1617 minstens belangrijke verbouwingswerken werden uitgevoerd aan dit vooral barokke geheel. De kapel draagt een dakruiterje met daarin een kleine klok.

Het interieur is nog vrijwel authentiek. Dit geldt met name voor het altaar met de getorste zuilen in het veelhoekig koor. De beelden werden echter vervangen door replica's. Dit komt doordat de originele beelden gestolen werden. Nadat ze teruggevonden werden, vond men het onverstandig om de originele beelden terug te plaatsen zonder eerst voor een afdoende alarminstallatie te zorgen (en die is er nog steeds niet). De replica's van de kleurrijke beelden van Sint- Catharina en Sint-Barbara werden gemaakt door een lokale leraar aan de technische school. Maar hij vond de replica zo mooi dat hij ze uiteindelijk besloot te houden.

Naast de ingang bevindt zich het offerblok. Het raam kan in principe open, en dan kunnen de mensen hun offergave in de bus deponeren, zonder dat ze de kapel zelf binnen hoeven te treden.

Voor de kapel bevinden zich 2 oude lindebomen.

De kapel, vroeger een bedevaartsoord, werd samen met de hoeve Claes beschermd in 1996. Tweemaal per jaar worden er erediensten gehouden.


Olga Loos: 'Als kind heb ik nog tegenover de kapel gewoond ( 1960-1965 ) en is nog steeds een blijvende herinnering oook al ben ik van het jaar 1960.
En ik kom er alle dagen langs en vind het nog steeds heel mooi.
'

jac achten: 'mooie kapel'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy