willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1899 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004494)




Toon map op Google Maps

Sint-Machariuskerk te LAARNE
(Dorpsstraat)

Sint-Machariuskerk LAARNE foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)




Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Het ribgewelf onder de vieringtoren.Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Deze driebeukige Sint-Macariuskerk is van het hallenkerk-type en is laatgotisch. De vieringtoren uit Balegemse steen dateert echter nog uit de 15e eeuw.
Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Het geheel is met kruisribgewelven overkluisd.  Het orgel uit 1672 werd gemaakt door Nicolas Langlez. In 1982 werd dit orgel gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen. Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Het leven van Sint-Macarius wordt uitgebeeld op de gebrandschilderde glazen van spitsboogvensters van het koor.
Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Deze driebeukige Sint-Macariuskerk is van het hallenkerk-type, en is laatgotisch.Sint-Machariuskerk LAARNE foto: Sint-Machariuskerk LAARNE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze driebeukige Sint-Macariuskerk is van het hallenkerk-type, en is laatgotisch. De vieringtoren uit Balegemse steen dateert echter nog uit de 15e eeuw.

De kerk is gedeeltelijk in baksteen en gedeeltelijk in Balegemse steen opgetrokken. Na een hevige brand in 1583, waarna ongeveer de ganse benedenkerk herbouwd werd, gedeeltelijk door recyclage van de Balegemse steen, gedeeltelijk uit nieuwere baksteen. De zuiderbeuk was klaar in 1624, de noorderbeuk in 1636. Het geheel is met kruisribgewelven overkluisd. Het leven van Sint-Macarius wordt uitgebeeld op de gebrandschilderde glazen van spitsboogvensters van het koor.

De preekstoel dateert uit 1712, het orgel uit 1672 door Nicolas Langlez. In 1982 werd dit orgel gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen.

De leden van de familie Van Vilsteren, de heren van Laarne in de 17de eeuw, werden in deze kerk begraven.



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy