willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 2285 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004550)




Toon map op Google Maps

Kerk van Sint-Pietersbanden (Nederbrakel) te BRAKEL
(Marktplein)

Kerk van Sint-Pietersbanden (Nederbrakel) BRAKEL foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)




Kerk van Sint-Pietersbanden (Nederbrakel) BRAKEL foto: Kerk van Sint-Pietersbanden (Nederbrakel) BRAKEL foto: Kerk van Sint-Pietersbanden (Nederbrakel) BRAKEL foto: Kerk van Sint-Pietersbanden (Nederbrakel) BRAKEL foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De westertoren met traptorentje van deze Sint-Pietersbandenkerk werd tussen 1515 en 1551 gebouwd in gotische stijl. Achter de galmgaten in spitsbogen herbergt de toren een beiaard met 49 klokken.

De preekstoel werd rond 1760 gemaakt door Damianus De Staercke.

Arnaud Devos wist ons meer over de naam Sint Pietersbanden te vertellen. De naam Sint-Pietersbanden stamt uit de zevende eeuw na Christus. Het verhaal gaat als volgt: toen de reliekenhandel op gang kwam en voor verscheidene commerciële doeleinden werd gebruikt, deed men in het Vaticaan hetzelfde. Men ging de kettingen die Sint-Petrus zou gedragen hebben stuk per stuk gaan opveilen, en de vezels gaan verkopen. Nu, toen men heel de ketting had opgeveild, nam men een valse ketting, en ging die ook opveilen. Ook die vezeling werd verkocht. Men heeft uit heel die praktijk een heleboel winst gemaakt. Dit was niet het enige reliek waarmee dit gebeurde. Dit gebeurde ook met de relieken van de H Cornelius, Cyprianus en Celestinus te Ronse.

Dezelfde Arnaud wist ons ook te melden dat de zijaltaren en het hoogaltaar afkomstig zijn van de voormalige kerk van st-Martinus te Ronse. Het hoogaltaar zou van de kathedraal te Doornik overgenomen zijn in 1812 en door de kerk te Ename aangekocht zijn in 1896. Ook de zijaltaren zijn uit de st-Martensabdij te Doornik en eveneens in 1802 overgenomen door de kerk te Ename.



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy