willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 4904 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004933)
Toon map op Google Maps

Huis met houten achtergevel - Huis van Jan Brouckaerd te GENT
(Jan Breydelstraat 32-34)

Huis met houten achtergevel - Huis van Jan Brouckaerd GENT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Huis met houten achtergevel - Huis van Jan Brouckaerd GENT foto: Huis met houten achtergevel - Huis van Jan Brouckaerd GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit woonhuis, met vooraan een trapgevel uit het begin van de 17e eeuw, heeft aan de achterkant de laatste, nog overgebleven houten gevel van Gent.

In 1671 werd in Gent een strenge reglementering van kracht, gericht tegen het herstel van houten gevels (waardoor de anderen inderdaad verdwenen).

De geschiedenis van dit pand werd dan ook grondig uitgespit. We weten zeker dat er in 1337 op deze plek huizen stonden, die eigendom waren van Jan Brouckaerd, een meestertimmerman. Vermoedelijk werden deze begin 15e eeuw samengevoegd als één woning, met een houten voor- en achtergevel. Dat gebouw was wel minder hoog: het had slechts boven het gelijkvloers één verdieping. Rond 1479 werd de woning naar achter verder vergroot tot aan de Lieve. De huidige achtergevel is mogelijk gedeeltelijk opgetrokken uit materiaal van de daarvoor gesloopte gevel.

De uitkragende geveltop is, naar gotische gewoonte, uitgesneden met een drielobtracering. Pigmentonderzoek heeft aangetoond, dat deze gevel steeds beschilderd is geweest. Oorspronkelijk werd witte olieverf gebruikt. Naderhand ging men, om redenen van onderhoud, over naar een donkere okerkleur.

Bij een recente renovatie werd gepoogd, om zoveel mogelijk het origineel hout te bewaren, en werd de houte skeletbouw opnieuw blootgelegd.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy