willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 1935 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004938)




Toon map op Google Maps

Ongeschoeide Karmelieten (kerk en klooster) te GENT
(Burgstraat 46)

Ongeschoeide Karmelieten (kerk en klooster) GENT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)




Ongeschoeide Karmelieten (kerk en klooster) GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Rond 1640 hadden de Karmelieten met een splitsing te maken: de Ongeschoeide Karmelieten scheidden zich af van de 'gewone' Karmelieten. In 1651 kochten de Ongeschoeide Karmelieten een deel van het Prinsenhof, en tussen 1664 en 1687 trokken ze er hun klooster op.

Nadat ze eerst een voorlopig kerkgebouw betrokken, werd in 1703 besloten om een monumentale kerk in classicistische op te trekken, volgens de plannen door Broeder Leonardus van Langenhove.

Het werd een driebeukige, basilicale kerk. De strenge voorgevel in zandsteen, komt streng over. Het midden is bekroond door een driehoekig fronton. De gevel is een goed voorbeeld van evenwicht tussen verticalisme (bekomen door dubbele composiete pilasters en hoge obelisken op de hoeken), en horizontalisme (bekomen door horizontaal lijstwerk). In de bovenste geleding komt het wapenschild van de Karmelieten voor. De vleugelstukken boven de zijbeuken zijn versierd door een grote voluut.

Het portaal, centraal in de voorgevel, wordt omgeven door halfzuilen, die een gebogen fronton dragen met daarop een siervaas.

De zijgevels zijn in baksteen opgetrokken, met segmentboogvensters.

Het interieur is harmonieus uitgevoerd, met rondboogvormige scheibogen op Toscaanse zuilen. Voor de overkluizing koos men kruisribgewelven, gescheiden door gordelbogen.

Het interieur werd in Louis XIV aangekleed.

's Nachts wordt de gevel fraai verlicht.

Johan De Bock: 'Het terrein waarop deze kerk gebouwd werd, behoorde in de 12e eeuw toe aan de Tempeliers (die hun 'tempel' aan de Lange Steenstraat hadden - het Tempelhof). '

Frits Schetsken: 'Het deel van het Prinsenhof dat de ongeschoeide karmelieten kochten was de Leeuwenmeers. Die heette zo omdat het een stukje van een dierentuin was die bij het Prinsenhof hoorde, waar ooit leeuwen werden gehouden. Onder andere de leeuwen die Karel V rond 1550 had gekregen van de bey van Tunis. Die leeuwen werden ondergebracht in het Leeuwenhof en de resten daarvan bestaan nog steeds achter in de kloostertuin van de karmelieten. Af en toe bij Open Monumentendagen kan je ze gaan bezichtigen. Wellicht groeien er nog leeuwenbekjes, maar al wat kan brullen is allang verdwenen.'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy