In 1878 oordeelde A.Pauli als stadsarchitect dat er op het plein, waar menig Gentenaar zijn zondagswandeling maakte, een muziekkiosk moest komen.
De smeedijzeren constructie werd op een natuurstenen sokkel geplaatst. Het dak, bekroond door een vorstkam, draagt de namen van 4 beroemde componisten (Mozart, Gretry, Rossini en Auber). Dit dak wordt gedragen door ranke kolommen. Onderaan zijn deze kolommen verbonden door een sierlijke opengewerkte borstwering.
Johan De Bock: 'Het is niet toevallig dat er op de Kouter een muziekkiosk kwam. In de loop der eeuwen heeft Gent heel wat vreemde troepen gehuisvest die in diverse kazernes over de stad verspreid lagen. Denken we aan het Spanjaardkasteel (St. Baafsdorp), de diverse kazernes in en rond de St. Pietersabdij, de Citadel,... Al deze regimenten probeerden toch wat goodwill te kweken bij de burgers (en meteen wervingscampagnes te voeren). Dit deden ze vooral door te imponeren met hun muziekkapellen, die regelmatig kwamen optreden op de Kouter. Er was daar immers plaats genoeg om formaties te vormen, en de Kouter was eigenlijk altijd al een plaats waar o.a. de boogschuttersgilden hun parades hielden. In de 19e eeuw ontstonden er ook burgerlijke muziekkorpsen (onder invloed van oa de politieke partijen). De burgerkorpsen hielden wel van wat meer comfort, en hadden ook wat rijke sponsors. die wilden dan ook investern in een prestigieuze muziekkiosk (en het was niet de enige: zie ook het Citadelpark)'
Français English
|