willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 1585 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0004954)
Toon map op Google Maps

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartskerk (te Watervliet) te WATERVLIET / SINT-LAUREINS

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartskerk (te Watervliet) WATERVLIET / SINT-LAUREINS foto Foto door Jean-Pierre Pottelancie (waarvoor dank!)
Foto door Jean-Pierre Pottelancie

Foto door Jean-Pierre Pottelancie (waarvoor dank!)


Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartskerk (te Watervliet) WATERVLIET / SINT-LAUREINS foto: Foto door Jean-Pierre Pottelancie (waarvoor dank!)Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartskerk (te Watervliet) WATERVLIET / SINT-LAUREINS foto: Foto door Jean-Pierre Pottelancie (waarvoor dank!)Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartskerk (te Watervliet) WATERVLIET / SINT-LAUREINS foto: Foto door Jean-Pierre Pottelancie (waarvoor dank!)Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartskerk (te Watervliet) WATERVLIET / SINT-LAUREINS foto: Foto van preekstoel H.Pulincx door Jean-Pierre Pottelancie (waarvoor dank!)
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze gotische kerk werd in 1501 opgetrokken, bij de herdrooglegging van de Christoffelpolder. Ze heeft een driebeukig schip van 4 traveeŽn diep, en transept (en op de kruising tussen schip en transept de viering). Verderop het koor, met kooromgang en ťťn straalkapel op de lengteas van het gebouw (dit is een zeldzame verschijning).

Aan de zuidwestkant werd in 1891-1893 een neogotische 1toren bijgebouwd volgens de plannen van A. Van Assche. Deze was de vervanger van de oorspronkelijke dakruiter, die vermoedelijk in 1757 was afgebrand.

De toren en de doopkapel werden in 1944 ernstig beschadigd, maar in 1952 terug opgebouwd.

Het interieur bevat een aantal zeer merkwaardige kunstschatten.

Het barokke, marmeren hoofdaltaar is door Lucas Faid'Herbe gemaakt in 1652-1655. Het schilderij dat daaraan hangt is 'Tenhemelopneming van Maria' door Gaspard de Craeyer. In het koor vind je ook het laatgotische praalgraf van de vermoedelijke stichter van de kerk: HiŽronymus Lauwerijn.

Het koorgestoelte, de bidstoel en het tochtportaal uit de jaren 1640 zijn renaissance door Jacob Sauvage.

Het orgel werd in 1643 vervaardigd door Boudewijn Ledou. Dit werd helaas in 1944 ernstig beschadigd, maar gelukkig kon het hersteld worden door de firma Loncke (in 1968).

De preekstoel uit 1726 werd door H.Pulincx vervaardigd. Vermoedelijk is ook de communiebank van zijn hand.

Verder staat er een beeld van een pelikaan, die zijn jongen voedt. Dit dateert uit 1515, en dit is afkomstig uit een sacramentstoren door Rombout Keldermans. De beelden 'Opvoeding van Maria' en Jezus aan het kruis' worden toegeschreven aan het atelier van H.Pulincx.

Kwa schilderijen hangen er o.a. 16e eeuwse drieluiken. Het eerste dateert uit 1515 en is door een lokale meester gemaakt (het betreft de Kruisdraging, Kruisafneming en Verrijzenis). Er is ook een drieluik met taferelen uit het leven van Maria. Links 'Nederdaling van de Heilige Geest over Maria en de apostelen' en rechts 'Dormitio van Onze-Lieve-Vrouw' zijn van de hand van Simon Pieters (zij dateren van voor 1549). Het middenpaneel is een vervanging: de 'Tenhemelopneming van Maria' werd in 1938 geschilderd door P.Aelman. Het derde drieluik uit 1533 door Joos de Laval stelt scenes voor uit het leven van Sint-Sebastiaan. Verder zijn er ook vier landschappen met heiligen, door Jacob d'Arthois uit de 17e eeuw. Verder vernoemen we nog 'Madonna in de Bloemenkrans' door DaniŽl Seghers (eerste helft 17e eeuw)FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy