willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1755 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005187)
Sint-Pietersstation te GENT

Sint-Pietersstation GENT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Sint-Pietersstation GENT foto: Sint-Pietersstation GENT foto: Sint-Pietersstation GENT foto: Sint-Pietersstation GENT foto: Sint-Pietersstation GENT foto: Sint-Pietersstation GENT foto:
Sint-Pietersstation GENT foto: Sint-Pietersstation GENT foto: Sint-Pietersstation GENT foto: Sint-Pietersstation GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Plannen door Louis Cloquet.

Johan De Bock: 'Het Sint Pietersstation werd gebouwd als opvolger van het Zuidstation, met de bedoeling om de massale toeloop van het publiek voor de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 op te vangen. Het Zuidstation was immers een kopstation, en dit gaf problemen bij het rangeren van zoveel treinen. Bij het St. Pietersstation stelt dit probleem zich niet, omdat alle treinen gewoon doorrijden. Het station sloot onmiddellijk aan op de terreinen van de Wereldtentoonstelling (het huidige miljoenenkwartier tussen het station en De Sterre)'

Ondertussen is het Zuidstation al lang verdwenen, en kan het het Sint-Pietersstation als het hoofdstation van Gent beschouwen. Maar voor wie het oude centrum van Gent wil bezoeken... station Gent Dampoort ligt daar dichter bij!

Johan De Bock: 'In feite was dit trouwens het tweede Sint-Pietersstation. Het eerste werd gebouwd ter hoogte van de Parklaan (ongeveer waar momenteel de Kortrijksesteenweg in de Burggravenlaan uitmondt.(dus in feite het parkje aan het Parkplein) Het was een groot rechthoekig gebouw, eigenlijk een grote loods. Bouwjaar ken ik niet, maar het station bleef in gebruik tot 1912, wanneer het 'nieuwe' St. Pietersstation aan het Maria-Hendrikaplein in gebruik genomen werd. Ik denk dat er van het oude station niets meer is overgebleven - allicht heeft het moeten wijken voor de gebouwen van de Wereldtentoonstelling 1913 of de latere verkavelingen van het tentoonstellingsterrein.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy