willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1569 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005302)
Toon map op Google Maps

Straat vol Maasrenaissance huizen te LIEGE 1 / LUIK
(Rue du mont piété)

Straat vol Maasrenaissance huizen LIEGE 1 / LUIK foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Straat vol Maasrenaissance huizen LIEGE 1 / LUIK foto: Straat vol Maasrenaissance huizen LIEGE 1 / LUIK foto: Jammerlijke verkrottingStraat vol Maasrenaissance huizen LIEGE 1 / LUIK foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze steeg, met kleine, oude rijwoningen in baksteen en hardsteen, doet zeker terugdenken aan maasrenaissance.

Een gedeelte van de binnengevels is op vakwerk gebaseerd.

Helaas zijn behoorlijk wat van de woningen verkrot.

Frits Schetsken: 'De verkrotting van de huizen doet zich maar aan één kant voor van dit smalle straatje, eerder een steeg. De andere kant behoort vandaag tot een van de parels van Luik, het Grand Curtiusmuseum.

De rode poort in een Maaslands portaal op kleine foto 3 gaf vroeger toegang tot de gebouwen van de Berg van Barmhartigheid, de Mont-de-Piété, vandaar de straatnaam.

Jean Curtius ofwel Jan de Corte, laat tussen 1597 en 1605 op een groot bouwterrein een waar stadspaleis neerzetten, bestaande uit vier haaks op elkaar aansluitende vleugels. Na zijn dood op 12 juli 1628 wordt dat bezit in twee stukken verdeeld, waarbij in het zuidelijke deel een Berg van Barmhartigheid zijn intrek neemt. Dat is een instelling waar je op onderpand geld kan lenen tegen lage rente. Dit soort staatsinstellingen zijn hier ingevoerd naar Italiaans voorbeeld om de woekerrente van particuliere gelduitleners te counteren voor de arme lieden. In de Spaanse Nederlanden zijn die instellingen opgericht op initiatief van Wenceslas Coebergher met goedkeuring van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Het prinsbisdom Luik behoorde echter niet tot de Spaanse Nederlanden maar waarschijnlijk is dat idee later ook hier overgenomen. Tot het begin van de Franse tijd heeft die Mont-de-Piété hier gefunctioneerd en in die periode is er op de vroegere Curtius-binnenplaats nog een kleiner gebouwtje met mansardedak neergezet, dat heden de museumwinkel van Grand Curtius huisvest.

Tijdens de Franse periode is het hele Berggebouw eerst gebruikt door de administratie van het departement van de Ourthe om dan in 1812 in bezit te komen van de Burgerlijke Godshuizen, de instelling waaruit later onze O.C.M.W.'s zullen voortkomen. Vandaag is het dus onderdeel van het museum.

Het steegje loopt van de Quai de Maestricht naar de rue En Féronstrée (de middeleeuwse smedenstraat), waar het via een zogeheten arvo - overwelfde doorgang - op uitkomt. 'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy