willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1865 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005369)
Toon map op Google Maps

Viga Jessebasiliek te HASSELT
(Kapelstraat)

Viga Jessebasiliek HASSELT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Viga Jessebasiliek HASSELT foto: Viga Jessebasiliek HASSELT foto: Viga Jessebasiliek HASSELT foto: Viga Jessebasiliek HASSELT foto: Viga Jessebasiliek HASSELT foto: Viga Jessebasiliek HASSELT foto:
Viga Jessebasiliek HASSELT foto: Viga Jessebasiliek HASSELT foto: Viga Jessebasiliek HASSELT foto: Viga Jessebasiliek HASSELT foto: Viga Jessebasiliek HASSELT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze kerk (basiliek) werd in 1727-1728 gebouwd in laatbarokstijl.

De naam, Virga Jesse, duidt op 'Twijg van Jesse'. Jesse was de vader van Koning David en dus een stamvader van Jezus.

In deze kerk staat een 14e eeuws beeld van Virga Jesse, een polychroom, eikenhouten beeld van ongeveer 1 meter hoog. De Virga Jesse draagt het Kindje Jezus op haar linkerarm, en staat in een beeldnis in de linkerzijkapel. Voor een gotisch beeld zijn de vertederende glimlach en de houding opvallend. Wonderlijk overleefde het beeld de Beeldenstrom, en ook een vliegende bom op 4 november 1944 (die veel schade toebracht aan de kerk en de straat) waren niet fataal.

Je vindt ook kunstwerken die afkomstig zijn uit de verdwenen abdijkerk van Herckenrode. Het hoofdaltaar werd door Jean Del Cour gemaakt. In de rechterdwarsbeuk staat het praalgraf van abdis Anna Catharina de Lamooy met een beeld van de dode Jezus. Dit werd door Arthus Quellinus de Jongere gemaakt. Aan de overliggende zijde zie je het praafgraf van abdis Barbara de Rivière d'Arschot, met een beeld van de verrezen Jezus. Dit is door Guillaume Kerrickx gemaakt.

In de biechtstoel voorraan rechts aanhoorde het Heilig Paterke van Hasselt jarenlang de biecht...Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy