willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1493 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005565)
Toon map op Google Maps

Verdwenen Pakhuis te GENT
(Korenmarkt)

Verdwenen Pakhuis GENT foto
Foto door M. Vollaert (Collectie)Het vroegere pakhuis (graanstapelhuis) op de Korenmarkt is verdwenen in 1897, omdat het moest plaats maken voor het voormalig postgebouw.

Het Pakhuis werd in 1719 gebouwd, ter vervanging van de vroegere stadsgevangenis (het Chastelet of Chatelet).

De leeuw die het fronton bekroont verhuisde de grote vijver in het Citadelpark.

Johan De Bock: 'Het 'Pakhuis' op de Koornmarkt kwam dan wel op de plaats van de vroegere stadsgevangenis of 'Chastelet', maar is zelf nooit een gevangenis geweest. Het werd gebouwd tussen 1719-1725. Het was bedoeld als huisvesting voor de ontvangstkantoren van de stedelijke rechten en accijnzen. Die diensten hadden ook heel wat stapelruimte nodig (te vergelijken met een douane-entrepot). Vanaf 31/10/1729 werd hier ook de Kamer van Koophandel ondergebracht. Naderhand kwamen hier ook de Handelsrechtbank en de Stadswaag terecht. Er waren in het gebouw ook enkele burelen van postkoetsbedrijven.

Bouwmeester was Bernard De Wilde. Dit gebouw wordt gezien als de start van de classistische architectuur in Gent. Er was ook een kunstzinnige bestemming : in een deel van het gebouw werd in 1756 de tekenschool van Marissal ondergebracht (vanaf 1771 omgevormd tot Koninklijke Academie voor Schilders-Beeldhouw- en Bouwkunst). Maar helaas allemaal verdwenen in 1897...'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy