willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1802 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005580)




Baudelooabdij en kapel te GENT
(Ottogracht 2)

Baudelooabdij en kapel GENT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)




Baudelooabdij en kapel GENT foto: Baudelooabdij en kapel GENT foto: Baudelooabdij en kapel GENT foto: Baudelooabdij en kapel GENT foto: Baudelooabdij en kapel GENT foto: Baudelooabdij en kapel GENT foto:
Baudelooabdij en kapel GENT foto: Baudelooabdij en kapel GENT foto: Baudelooabdij en kapel GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'De gevel langs de Ottogracht is momenteel schandalig verwaarloosd (n.v.r.d.: zonde!)! De kapel werd langs binnen recent wel opgefrist, hopelijk wordt de restauratie doorgezet.

Dit gebouw is in 1259 ontstaan uit de refuge van de abdij van Baudeloo (een afsplitsing van monniken van St. Pietersabdij). Vanaf 1602 begon men aan de uitbouw van een volwaardige abdij. De abdij was niet geliefd in Gent, omdat de abten meestal de gevestigde orde steunden tegen de belangen van de stad in.

Na de Franse Revolutie werden de gebouwen onteigend en de Gentenaars hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt om heel wat abdijgebouwen te slopen. Het huidige Baudeloopark geeft nog een indruk van de omvang van deze abdij.

De kapel werd omgevormd tot stadsbibliotheek - rond 1960 verhuisde die naar de Kouter (waar momenteel de Standaard Boekhandel gevestigd is) maar de kapel bleef nog even in gebruik als opslagruimte - er was te weinig plaats op de Kouter. Rond 1980 werd echter de hele bibliotheek verhuisd naar de nieuwbouw aan het Zuidpark- en sindsdien liet men het gebouw verkommeren.'

Roland Lambin (door ons vertaald): 'In 1765 heeft Mozart hier op het orgel gespeeld. Het eerste orgel werd in 1615 besteld door priester Del Rio. In 1763 kwam er een nieuw exemplaar door de Rococo meester Pieter Van Peteghem, die sinds 1733 in Gent woonde. De stad verkocht dit orgel in 1819 aan de protestantse tempel in Vleerdingen (Zuid Nederland) voor 3500 florijnen.

In 1613, was er een eerste beiaard van 30 klokken, door F.Pauwek gesmolten. In 1671 installeerde Pieter Hemony een nieuwe, completere beiaard. In 1796 wist Charles van Hultem deze van de vernieling te redden. Een aantal van de klokken bevinden zich nu in de beiaard van het Belfort. '



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy