willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 4797 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005619)




Huisde Gaiffier D'Hestroy / MUSEUM VAN OUDE NAAMSE KUNST te NAMUR / NAMEN
(Rue de Fer 24,)

Huisde Gaiffier D'Hestroy / MUSEUM VAN OUDE NAAMSE KUNST NAMUR / NAMEN foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)



Frits Schetsken: 'Onder de Naamse ambachtslui wordt al in 1294 de familie de Gaiffier vermeld. Pierre-Paul Gaiffier wordt in 1713 opgenomen in de adel van het graafschap Namen. In 1761 erft zijn nakomeling Pierre-Baudouin de Gaiffier het Huis Tamison aan de Rue de Fer 24 in Namen. De opzet van deze woning is typisch Frans: een woonhuis met vooraan een geplaveid plein en achteraan een tuin, de 'entre cour et jardin'-indeling. Pierre-Baudouin besluit om de woning te moderniseren en schakelt daarvoor in 1768 de Naamse architect François-Joseph Beaulieu in. Die laat het uit het eerste kwart van de 18de eeuw daterende woonhuis sober-klassiek van uitzicht: baksteen met wat natuursteen voor de gevels, een leien dak met dakkapellen en een centrale toegang. Binnenin wordt het huis in twee delen gesplitst. De kamers aan het binnenplein worden ontvangstruimte, die aan de tuinzijde blijven privé.

Maar wanneer Pierre-Baudouin ook het binnenplein wil afsluiten van de straat, kan de architect in die opdracht wat meer fantasie kwijt. Langs de buitenzijde lijkt dit een simpele muur, met bepleisterde vlakken tussen Ionische zuiltjes en een centrale inrijpoort onder driehoekig fronton, alles in régencestijl, een bouwtrend uit begin 18de eeuw, genoemd naar Philippe d'Orléans, regent voor de minderjarige Franse koning Louis XV. Maar aan de binnenzijde blijkt het een volledig gebouw te zijn, met een lichtjes hol gebogen gevel, waarop tussen de vensters kunstig stucwerk is aangebracht met schelpen, guirlandes en medaillons. Dat stucwerk is zelfs apart beschermd sinds 23 januari 2003, het woonhuis zelf is dat reeds vanaf 24 april 1944. Pierre-Baudouin heeft nog last met de Naamse schepenen gekregen omdat de voorbouw aan de straatzijde een blinde wand heeft, wat in strijd was met het stedelijk bouwreglement. Maar blijkbaar was een Gaiffier invloedrijk genoeg om sloop te vermijden en uiteindelijk toch de goedkeuring voor het bouwproject te krijgen.

In de 20ste eeuw is het huis de woning van provinciegouverneur Paul de Gaiffier d'Hestroy. Na zijn dood schenkt zijn dochter Paule d'Haese in 1950 de familiewoning aan de Provincie Namen, op voorwaarde dat in het huis een museum wordt ondergebracht. Daar wordt dankbaar op ingegaan en een gezamenlijke aanpak van het provinciebestuur en de Société archéologique de Namur (SAM) leidt in 1964 tot de opening van het Musée provincial des Arts anciens du Namurois - het Provinciaal museum voor oude kunst van Namen en omgeving.

De oudste stukken van dit museum zijn 12de-eeuwse meesterwerken van Maaslandse kunst: amuletten, kruis-reliekhouders, pyxides (fraai uitgevoerde hostiedoosjes waarin gewijde hosties werden getransporteerd) en stenen doopvonten. Uit de 13de eeuw komt de kerkschat van Oignies, die veertig stuks siersmeedwerk omvat, deels gemaakt door edelsmid Hugo van Oignies. Een 15de-eeuws kleinood komt uit de abdij van Marche-les-Dames en staat bekend als Le Repos de Jésus, het Kindje Jezus in een gotisch wiegje van deels verguld zilver. Op het gelijkvloers is een kamer gewijd aan de dinanderie, de speciale koperbewerking die in de 17de eeuw in de Maasvallei opgang maakte, waar met name Dinant om bekend stond - vandaar de naam. Het museum bezit ook twee werken van Henri Bles, de Naamse schilder die samen met Joachim Patinier zowat de uitvinder van het landschapsgenre is. Zijn 'De brand van Sodom en Gomorra' en 'Sint-Jeronimus' zijn werken op paneel, waarbij het Bijbelse tafereel in een 16de-eeuwse setting wordt neergezet. Uit eind 16de of begin 17de eeuw stamt het retabel van Grands Malades, de melaatsenkolonie stroomafwaarts van Namen. Sinds het jaar 2000 is er ook een aparte zaal met alles over de Naamse gilden en ambachten. Een bibliotheek met 50.000 werken, waaronder handschriften en incunabelen (met losse letters gedrukte boeken van voor 1501) en het muntenkabinet van François Cajot vervolledigen de collectie.Het vroegere conciërgegebouw is ingericht voor speciale tentoonstellingen en wie even wil uitblazen doet dat in de tuin, die zijn Franse aanleg heeft behouden. Het museum is van dinsdag t/m zondag doorlopend open van 10 tot 18 uur. '



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy