willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 4555 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005723)
Sluizencomplex op de Leie, ter hoogte Baudelookaai te GENT

Sluizencomplex op de Leie, ter hoogte Baudelookaai GENT foto
Foto door Johan De BockJohan De Bock: 'Dit is een zicht op het sluizencomplex op de Leie, genomen van op de Baudelookaai - aan de overzijde is de Blekersdijk (bomenrij) en de Reke (industriele gebouwen, 19e eeuwse gordel).

Gent ligt aan de Zeeschelde, met normaal een dagelijks getijdeverschil van ongeveer één meter - bij springvloed kan dit beduidend meer zijn.

Daardoor overstroomde het centrum van Gent vroeger regelmatig. Dit noodzaakte een uitgebreid sluizenstelsel om de scheepvaart te geleiden en tegelijk de waterstand in toom te houden. Alle binnenschepen moesten door Gent varen, en hadden daar ongeveer een dag voor nodig. Tegelijk gaf dit heel wat hinder voor het andere verkeer, wat de meeste bruggen in de binnenstad moesten opendraaien om ze door te laten. Scheepvaart heeft voorrang op autoverkeer!

Door het aanleggen van de Ringvaart in 2e helft 20e eeuw werd dit probleem verholpen: de Ringvaart (samen met getijdearmen) vangt alle getijdeverschillen op, en binnen de stad is het waterpeil nu constant. Deze sluizen worden dan ook niet meer gebruikt om schepen te versassen (al kan het nog altijd), maar vooral voor het regelen van de watertoevoer.

Op de overkant zijn er nog getuigen te zien van de 19e eeuwse industriele gordel rond Gent. De naam Blekersdijk komt trouwens van de diverse blekerijen die hier gevestigd waren (waar het laken gebleekt werd alvorens te verven - maar ook papierblekerijen stonden hier).
Nu is dit vooral een volkswijk geworden. 'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy