willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1518 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0005735)
Visserij en Benedenschelde (zicht van op de Van Eyckbruggen) te GENT

Visserij en Benedenschelde (zicht van op de Van Eyckbruggen) GENT foto
Foto door Johan De Bock
Visserij en Benedenschelde (zicht van op de Van Eyckbruggen) GENT foto: Visserij en Benedenschelde (zicht van op de Van Eyckbruggen) GENT foto: Visserij en Benedenschelde (zicht van op de Van Eyckbruggen) GENT foto: Visserij en Benedenschelde (zicht van op de Van Eyckbruggen) GENT foto: Visserij en Benedenschelde (zicht van op de Van Eyckbruggen) GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Een stukje industriele archeologie, al valt het niet op.

In de 18e-19e eeuw werd de meeste energie voor de fabrieken opgewekt met molens : windkracht en paardenkracht. Op de wallen rond Gent waren dan ook veel windmolens te zien (vergelijk met de Brugse wallen, waar er heel wat behouden zijn). Maar voor windmolens moet het waaien, en rosmolens waren wel continu beschikbaar, maar gaven slechts beperkte 'paardekracht'. Daarom kwam men op het idee het getijdeverschil op de Schelde te benutten (2x daags een meter getij!).

Daarom werd, parrallel aan de Benedenschelde, een nieuw kanaal gegraven, de Visserij. Op het eiland er tussen stonden een aantal fabrieken, die via een ondergonds kanaal met beide waterlopen verbonden werden.

In dit kanaal werden dan turbines ingebouwd. Bij hoog water verzamelde men dan zoveel mogelijk water in de Visserij, bij laag water liet men dat dan via de turbines terugstromen naar de Schelde - en zo kreeg men een betrouwbare krachtbron als aanvulling op de wind-en paardekracht.

In de loop van de 19e eeuw werd dit systeem uiteraard achterhaald door de opkomst van de stoommachines, en nu blijkt er eigenlijk enkel nog het kanaal over. Maar het is dus geen toeval dat we hier de Lousbergkaai vinden (die herinnert aan het fabriekscomplex van Lousbergh, dat hier stond).

Nu is de Visserij de thuishaven geworden voor enkele woonboten - omgebouwde binnenschepen die wegens te kleine tonnage niet meer rendabel konden uitgebaat worden. '

De Visserij is eigenlijk een stuk van de Schelde (Benedenschelde) waar in de 18e-19e eeuw heel wat economische activiteit tot ontwikkeling kwam. Vooral textielfabrieken en aanverwante nijverheid (blekerij, spinnerij...)

Langs dit water vind je dan ook zowel oude fabriekspanden als statige herenhuizen en zelfs nog een paar beluiken. De jongste tijd ontwikkelt deze buurt zich wel meer en meer tot een residentiŽle buurt. Het is er rustig (geen doorgaand verkeer), het stadscentrum is vlakbij, en men zit dicht bij de opritten van de autostrade. Ook de Dampoort (trein) is niet ver af.

Waar de Tweebruggenstraat de Visserij dwarst, ligt een merkwaardige ophaalbrug. Waar de Visserij in de gekanaliseerde Schelde komt (Keizerpoort) werd enkele jaren geleden een zeer moderne voetgangers-en fietsersbrug aangelegd die een snelle verbinding vormt met Ledeberg. 'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy