Willy Tack: 'De Mariagrot werd in 1902 langsheen het Schipdonkkanaal te Bachte opgericht door de zusters St. Vincentius à Paulo van Deinze. Door het geschut van W.O. I werden de bomen totaal verwoest maar bleef de grot miraculeus geheel intact. Decennialang was de plek een vertrouwde en druk bezochte toeverlaat voor bedevaarders.
De verbreding van het Schipdonkkanaal, een EEG-richtlijn van 1976, dwong tot een andere inplanting voor deze gebedsplaats.
E.H. Germain Cnudde stelde met dat doel, aan de Merelweg, een terrein van
1 ha ter beschikking.
Aan hem en aan de leden van het Actiecomité Bachte-Grot en zijn voorzitter Robert De Roo, aan de boomplanters die er in 1976 het uitzicht van een park-bos wisten aan te geven, aan de pastoor van Bachte E.H. Julien Standaert en aan architect Pol Bollez is het geheel van deze stille oase te danken.
Op 30 april 1977 mocht het dan al 75 jaar vereerd O.L.Vrouwbeeld, in deze site van verpozing en gebed onthaald worden.Een maand eerder, op 24 maart 1977, was het met een prachtige kaarsjesprocessie en in aanwezigheid van duizend gelovigen overgebracht van het Schipdonkkanaal naar het betoverende Petrus en Pauluskerkje van Bachte dat zich aanbood als halte.
De witstenen sculpturen van de smarten van Maria zijn van 1919;
de neogotische kruisweg gaat terug tot 1937; het hoofdgebouw is in 1990 ingezegend; de kapel voor devotie tot de H. Antonius dateert van 1992 en deze voor bede tot O.L.Vrouw van de Rozenkrans en O.L.Vrouw van Altijddurende bijstand werd in 2007 voltooid.
De daarin te bewonderen iconen zijn afkomstig uit een kloosteratelier in Griekenland.
De beeltenis van O.L.Vrouw van Smarten komt in de cirkel van de witstenen ommegang achteraan de hoofdkapel.'
Français English
|