Johan De Bock: 'Dit is een stukje Schelde in Schellebelle, ter hoogte van het kruispunt van Ruiterken en de Drabstraat. Aan de overzijde zie je de monding van de Kalkense Vaart.
Eigenlijk is de Kalkense Vaart een oud Scheldebedding. De Schelde kronkelde hier zeer sterk, en maakte vanaf Wichelen een ruime meander alvorens hier op deze plaats aan te komen. Deze bocht werd echter in de 20e eeuw rechtgetrokken om de scheepvaart te vergemakkelijken. Op een stafkaart kun je dit trouwens nog steeds volgen in het landschap. Ook het Donkmeer was ooit een stukje Schelde.
Waarschijnlijk hebben de Franken zich hier gevestigd omdat dergelijke meander voordelen had : er was vruchtbare grond, en men kon de plaats gemakkelijk verdedigen: aan drie zijden gaf de Schelde (met de moerassige grond errond) bescherming tegen onverwachte aanvallen, en men hoefde enkel de 'bel' (binnenkant van de bocht - tegenover de 'ham', de buitenkant) af te sluiten met een pallissade of aarden wal om een goed verdedigbare plaats te creëeren. Men vermoedt dat dit de oorsprong is van de naam : 'belle' van de Schelde - verdedigbare binnenbocht van de Schelde.
In de buurt van het Ruiterken stond ten tijde van Karel de Grote het Bellekasteel. Via de uitkijktoren kon men de schepen van de Noormannen reeds van ver zien aankomen - zodra ze in zicht kwamen hadden ze nog ongeveer een volle dag nodig om tot aan Schellebelle te komen. Tijd genoeg dus om het kasteel gereed te maken en een bode naar Gent te sturen - zodat de Gentenaars zich ook konden verschansen (of vluchten, want tegen de Noormannen was toen weinig te beginnen). Van dit kasteel is niets meer te zien - al zou men een tiental jaar geleden toch funderingen ontdekt hebben.
Vroeger lag Schellebelle dus helemaal aan de rechteroever van de Schelde. Door het rechttrekken van de Schelde werden een aantal huizen afgesneden van de dorpskern. Dit werd opgevangen door een veerpont. De oudste Schellebellenaars hebben nog het 'groot veer' gekend, waarop een hooiwagen mèt paard kon overgezet worden (die via een kabel over de Schelde getrokken werd). Die werd later vervangen door een roeiboot, en vanaf (ongeveer) 1980 kwam daar een motortje op. Sinds een tiental jaar is er nu terug een echte veerpont, en men is momenteel bezig de kaaimuren aan te passen zodat het in-en uitschepen gemakkelijker wordt voor fietsers, kinderwagens en rolstoelen. Want dit (gratis) veer wordt intensief gebruikt: het hele jaar door schoolkinderen en bewoners van de Aard, die zo snel naar school en de winkels in het dorp kunnen, en in de zomerperiode door fietsers en wandelaars die het prachtige natuurgebied van de Kalkense Meersen willen bezoeken. Of een frisse pint willen drinken aan de 'overkant'... '
(Rivier) Danny Minnebo: 'Het is onzin om te zeggen dat de Kalkense vaart een oud stuk Schelde is. De vaart werd door de Kalkenaren zelf gegraven om hen verbinding te geven met de Schelde. Zo konden de beerschuiten uit Gent tot in Kalken geraken. Kijk op eender welke (staf)kaart en je ziet de echte bocht en de loop van de Oude Schelde. De vaart loopt er dwars door !'
Français English
|