willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.1 door 2073 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005770)
Oude Gasfabriek te GENT
(Gasmeterlaan)

Oude Gasfabriek GENT foto
Foto door Johan De Bock
Oude Gasfabriek GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Bij de grootscheepse moderniseringswerken in Gent op het einde van de 19e eeuw behoorden het graven van het Verbindingskanaal tussen de Brugse Vaart en de Muide. Zo vermeden de binnenschepen vanuit Oostende/Brugge een dagenlange omweg via het stadscentrum met zijn vele sluizen en draaibruggen. Omdat de Stad meteen ook de stad wou verlichten met gaslantaarns en er steeds meer vraag kwam van industrie en particulieren naar gasaansluitingen bouwde de stad een gasfabriek op de zuidelijke oever (de stadszijde) van dit kanaal (sedertdien de Gazmeterlaan genoemd).

Belangrijkste kenmerk van deze gasfabriek waren twee enorme opslagtanks, die rustten in een waterbed en naargelang de vulling hoger of lager boven de grond uittorenden. De gasfabriek was in bedrijf tot tond 1960, toen men overschakelde op aardgas. De opslagtanks bleven in gebruik, maar nu werd er aardgas in opgeslagen ipv lichtgas. Nadat de Stad Gent zijn energiebedrijf liet opgaan in Electrabel, kwamen ook deze opslagtanks in onbruik - de stad moest geen eigen reserve meer hebben. Maar de tanks zijn er nog: als je passeert via de Gazmeterlaan (ter hoogte van de Nieuwe Molens) of de Blaisantvest (in de buurt van het Nieuwe Gerechtshof) kun je de geraamtes waarin de tanks op en neer konden rijzen nog steeds zien. Maar gezien de tanks niet meer gevuld worden, bevinden deze zich op hun laagste niveau en kun je ze van de straat niet meer zien.

Intussen vernam ik dat men het terrein rond de oude gasfabriek zou willen saneren en er een sociale woonwijk wil bouwen. De site ligt vlakbij het nieuwe gerechtshof. Blijkbaar zou de industriële vervuiling nogal meevallen. Stadsgrond is nu éénmaal schaars, en daarenboven moet men allicht ook in vervanging voorzien voor de woontorens aan het Rabot die men binnen afzienbare tijd zou afbreken (wegens versleten).'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy