willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1638 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005771)




De Nieuwe Molens te GENT
(Gasmeterlaan)

De Nieuwe Molens GENT foto
Foto door Johan De Bock




De Nieuwe Molens GENT foto: De Nieuwe Molens GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Langs het Verbindingskanaal, gegraven in 1863, ontwikkelde zich een industriegebied - waarvan de sporen nu nog volop aanwezig zijn. Tegelijk ontwikkelde zich tussen en rond de fabrieken volkswijken : aan de stadskant de Rabotwijk, aan de noordzijde de Bloemekenswijk (zo genoemd omdat alle straten bloemennamen kregen - voor de rest was er in deze grauwe volkswijken byzonder weinig groen te zien).

In 1897 vestigden de 'Nieuwe Molens' zich langs de Gasmeterlaan. Dit was een maalderij (meel en veevoeders), die zich daar vestigde omdat het graan met binnenschepen aangevoerd werd. Ze hadden een eigen zuigerinstallatie op de kaai, die via een transportband het graan vanuit de scheepsruimen rechtstreeks naar de silo's in de fabriek voerde. Die installatie is een tiental jaar geleden afgebroken - ze werd nauwelijks nog gebruikt, het graan kwam intussen met vrachtwagens binnen. Na 1980 was de fabriek in een grotere groep opgegaan (de Molens van Gent en Deinze), en geleidelijk verminderde de activiteit. Momenteel is men in het kader van stadsvernieuwing bezig met de fabriek om te vormen tot woongelegenheden. Dat kun is op de foto's te zien: het linkerdeel (gevel in glas en donkere steen) is reeds omgevormd.

De brug die je ernaast ziet is van recente datum en vervangt de oude spoorwegbrug die hier over het kanaal lag. Dit was een draaibrug, identiek aan de vroegere Wondelgembrug (die eind 20e eeuw vervangen werd door de huidige platte draaibrug: als je de stijl van de oude brug wil kennen, kijk dan naar de nog bestaande passerelle ernaast). Maar de spoorwegbrug moest nog met de hand opengedraaid worden door de bruggewachter.
Dat was niet zo erg, want er passeerden slechts enkele goederentreinen per maand. De spoorlijn gaf verbinding tussen het (verdwenen) Rabotstation en de haven. Tot rond 1970 was aan het Rabot de kolenhandel van Fauconnier gevestigd (die ongeveer gans Gent van kolen voorzag). die werd via deze lijn bevoorraad. Toen Fauconnier daar verdween, had de lijn geen reden van bestaan meer. De brug lag er jarenlang ongebruikt bij, en is nu vervangen door een brug waar alleen voetgangers en fietsers over kunnen. Al vraag ik me wel af wie er gebruik van maakt, want ze leidt van halfweg de Blaisantvest (containerpark) naar 'the middle of nowhere' langs de kant van de Nieuwe Vaart. Maar misschien zijn er plannen met die buurt... '

jean-pierre Van Gansbeke: 'ik heb een groot deel van mijn jeugd daar gewoond mijn ouders waren er concierge dit tot mijn 10 jaar van het jaar 1952 t/m 1962'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy