willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 1975 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005772)
Verbindingskanaal te GENT

Verbindingskanaal GENT foto
Foto door Johan De Bock
Verbindingskanaal GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Het Verbindingskanaal werd gegraven in 1863, als verbinding tussen het kanaal Gent/Oostende (Brugse Vaart), en de havendokken aan de Muide.
Dit bespaarde de binnenschippers een omweg van meer dan een dag via het stadscentrum met zijn vele sluizen en draaibruggen.
Zeer snel werden de oevers ingenomen door de ontwikkelende industrie (maalderijen, textiel, gasfabriek, enz...) en de bijhorende volkswijken: de Rabotwijk en de Bloemekenswijk. Het waren vooral werkmanswoningen en beluiken. De laatste beluiken verdewenen hier pas rond 1960, maar er zijn in de binnenstraten nog erg veel arbeidershuisjes overgebleven - die nu grotendeels bewoond worden door de 'nieuwe Gentenaars'.

Tot rond 1955 werden er langs de kaaien nog boten gelost. Als er te weinig ligplaats was in de haven, bracht men met camions kranen naar hier, en werden de boten gelost waar ze konden aanmeren. Spektakel gegarandeerd voor de kinderen in de buurt. Het ging voornamelijk om ladingen zand en kolen - de moeders waren er dus minder mee opgezet, want dat gaf verschrikkelijk veel stof op warme zomerdagen.
Niet dat dit een kinderrijke buurt was, want de meeste woonhuizen werden opgekocht door gepensioneerde schippers, die graag in de buurt van het water bleven. En zoals geweten, krijgen gepensioneerde schippers maar zeer weinig kinderen :-)).
Met Nieuwjaar gaf dit wel een spektakel, want meestal kwamen de varende kinderen dan aanleggen om bij hun ouders te feesten. Het kanaal lag dan vol binnenschepen, twee-drie rijen naast elkaar, allemaal bevlagd en met lichtjes. En op nieuwjaar zelf, klokslag middernacht lieten die dan allemaal hun hoorns loeien, zodat horen en zien verging.

Momenteel liggen er vooral woonboten in het kanaal - je ziet er diverse op de foto's. En de Poezenboot, een drijvend kattenasiel. 'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy