Johan De Bock: 'Op het eerste zicht gewoon een weiland. Maar deze weide ligt langs de Maasdijk in Vucht, deelgemeente van Maasmechelen.
Op 10 januari 1940 maakte hier een Messerschmidt 108 (een verkenningsvliegtuig van de Duitsers) een noodlanding. De twee inzittenden werden gevangen genomen. Ze hadden de geheime invasieplannen voor Belgie & Nederland op zak. Waarschijnlijk moesten ze eens vanuit de lucht kijken of het allemaal een beetje klopte.
Maar de Belgische legerleiding dacht dat het een afleidingsmaneuver was en ging er niet op in.
Zoals de geschiedenis leert, werd het plan vier maand later met succes uitgevoerd ...
Er is nadien een klein monumentje opgericht om dit te herdenken. Maar het is blijkbaar zodanig klein dat ik het niet teruggevonden heb. Dit is de tekst die er volgens Julien van Remoortere (in zijn boek 'Het Toppunt van Belgie) zou opstaan :
'Hier viel met documenten zwaar de eerste Duitse adelaar Jong en oud, 't heuge u goed:
vier maanden later kwam de vloed' ' Jeanne Servranckx: 'Foutje, Vucht-Maasmechelen ligt in Limburg en Bertem in Brabant
noodlanding Messerschmidt' Henk Steijvers: 'Volgens de mij bekende info, betrof het geen verkenningsvlucht, maar was het gewoon domme pech dat het vliegtuig, of beter de piloot, gehinderd door slecht weer, zijn route kwijt was.
Bij het inzetten van de landing is per ongeluk de brandstoftoevoer afgesloten en had de ME 108 Taifun te weinig snelheid om een doorstart te maken en maakte toen de noodlanding. Aanvankelijk heeft de piloot nog met lucifers, die hij had gekregen van een in de buurt wondende boer, geprobeerd de documenten achter een heg te verbranden, maar toen even later Belgische soldaten op de crashplek aankwamen, zat de piloot nog steeds vuurtje te stoken achter de heg, de boer vertelde dat de piloot daar zijn behoefte zat te doen, maar de opstijgende rook van het beginnende vuurtje wekte argwaan, kortom de documenten werden maar licht beschadigd. Naderhand bij de ondervraging op de post heeft de piloot nog geprobeerd het materiaal in de kachel te gooien, maar ook hier waren weer enkele lager in rang pienter genoeg om snel in te grijpen. Exemplarisch is ook hier weer dat de hogeren in rang de teneur van de documenten niet inzagen, enfin, zou het iets hebben uitgemaakt?'
Français English
|