willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1827 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0006106)




Sint-Jozefkerk (te Niel-Hellegat) te NIEL
(Hellegat 39)

Sint-Jozefkerk (te Niel-Hellegat) NIEL foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)




Sint-Jozefkerk (te Niel-Hellegat) NIEL foto: Sint-Jozefkerk (te Niel-Hellegat) NIEL foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Frits Schetsken: 'Langs de rivier de Rupel ontwikkelt zich een grote steenbakkersactiviteit nadat de cisterciënzer monniken van de abdij van Hemiksem het bakken van stenen uit klei in de streek hebben geïntroduceerd. In de 19de eeuw zijn tussen het dorp Niel en de stad Boom een reeks grote steenbakkerijen actief, waardoor veel arbeiders worden aangetrokken, die in de directe nabijheid van hun bedrijf gaan wonen, deels in huizen die eigendom zijn van de fabrieken. Zo gebeurt dat ook in het Nielse gehucht Hellegat en daarom wordt in 1901 priester Fredegandus Adriaensen door de bisschop naar dat gehucht gezonden met als opdracht er een parochie uit te bouwen. Adriaensen beschikt niet over veel middelen, maar gelukkig woont in Hellegat ene juffrouw Rijpens, die voor het geld zorgt om een voorlopig kerkje te bouwen langs de verbindingsweg van Boom naar Niel. Op 14 juni 1902 wordt het ingewijd, maar het blijkt vrijwel meteen veel te klein voor de massa arbeiders die zich hier gevestigd hebben. Daarom schenkt dezelfde weldoenster op 25 februari 1905 een stuk grond van 1800 m² aan de kerkfabriek.

Voor het ontwerpen van de nieuwe kerk wordt een beroep gedaan op Louis Gife, sinds 1881 provinciaal architect voor het kanton Antwerpen, een functie die hij heeft overgenomen van zijn vader Eugène. Gife tekent voor Hellegat een stoere neogotische kerk met drie beuken en een al even stevige westertoren, die naast de kerk komt te staan, via een overdekte doorgang daarmee verbonden. De eerste spadesteek wordt nog eind 1905 gegeven, de inwijding van de Sint-Jozefkerk vindt plaats in 1908, zodat op zondag 10 april 2008 het honderdjarig bestaan met de nodige luister gevierd kon worden. Ook het interieur van de Sint- Jozefkerk is helemaal in stijl, ook neogotisch.

De Tweede Wereldoorlog heeft deze kerk echter niet ongemoeid gelaten. Eerst is er de opeising van de grote luiklok door de Duitsers in 1943, daarna de schade door het inslaan van twee V1's in 1944. Een nieuwe klok van 1300 kg kan in 1953 worden ingewijd en draagt als opschrift: 'Mijn naam is Jan Baptist. Ik zwijg sinds 1943. Ik jubel opnieuw in 1953.' Het voorlopige kerkje is inmiddels omgebouwd tot enkele woningen.

De laatste jaren wordt Hellevoet uitgebouwd tot een nieuwe woonwijk en blijft er maar een beperkt gedeelte van de vroegere steenbakkersnijverheid bewaard. Die industrie is immers intussen goeddeels teloorgegaan, met enkel nog enige moderne bedrijven stroomopwaarts van Boom in het dorp Terhagen. Nabij Hellegat zijn er nog wel kleiputten met tunnels onder de weg Niel-Hellegat, waardoor voorheen wagentjes over rails van de droogloodsen naar de bakovens reden. Iets meer richting Boom zijn er nog arbeidershuisjes tegen een dijk bewaard, de zogenaamde 'averechtse root' (huisjes met de ingangsdeur aan de achterzijde en enkel ramen aan de dijkkant). In Noeveren zijn nog hoge schoorstenen en ringovens bewaard gebleven als industrieel erfgoed.

In 1980 heeft Patrick LeBon een speelfilm 'Hellegat' gedraaid naar een scenario van Paul Koeck, die uit de streek afkomstig is. Ook heel wat buitenopnamen van de Urbanusfilm Koko Flanel zijn in Hellegat gedraaid en er bestaat een Suske en Wiske-stripverhaal 'De Hellegathonden'. De buurt werkt dus kennelijk inspirerend. '

Frits Schetsken: 'Inmiddels is medio 2017 besloten deze kerk niet langer te gebruiken voor erediensten, maar om die te concentreren in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in het centrum van Niel. Maar het gebouw wordt niet afgebroken, er wordt gezocht naar een nieuwe publieke bestemming als lokaal voor verenigingen, kinderopvang en horeca, waarbij rekening zal worden gehouden met de leefbaarheid van de buurt. Het koor van de kerk zou men liefst behouden als een soort bezinningsruimte. De Vlaamse bouwmeester en het projectbureau Herbestemming Kerken worden bij het zoeken van de nieuwe invulling betrokken. '



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy